Българското розово масло

Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

26 септември 2014

Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието „Българско розово масло“ като част от списъка със защитени географски обозначения. Идеята да се защити името „Българско розово масло“ е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г., съобщи capital.bgКогато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от от производството зависят от специфични условия в този регион.

Характеристиките
Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло. Беритбата трябва да се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа след като са били откъснати. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението. Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

Секторът
Розов цвят се отглежда на около 35 хил. дка основно в районите на Карлово и Казанлък. С тази дейност се занимават около 1000 стопани, а средният добив от розов цвят от декар е 350 кг. Розоварните са около 30, от които 20 са в района на Казанлък. В България годишно се произвеждат средно 2 тона розово масло и близо 600 тона розова вода.
Цената на килограм розово масло от розоварните през миналата година е била 7000 евро. Според официалните данни приходите от износа нарастват значително през последните две години и надхвърлят 30 млн. годишно. Основните страни, за които се доставя розово масло, са Франция, Япония, Швейцария, САЩ, Германия и Великобритания.

снимка: bonibonev.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)