3b9a9a00215f75780d09353ce361eb89

Бъчварова разпореди проверка за връщането на Бююк в Турция

13 август 2016

Със заповеди на вътрешния министър Румяна Бъчварова започват проверки в ГД „Гранична полиция“ и Дирекция „Миграция“ заради експулсирането на Абдуллах Бююк.
В хода на проверките ще се установяват обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турският гражданин, както и правомерността на действията на служителите на Дирекция „Миграция“ по неговия казус.

Проверките са възложени на Дирекция „Инспекторат“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Още сутринта премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на Бъчварова да „проверят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят“ виновните.

„Действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали. Ние с Турция трябва да опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Защото, ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна” и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, преминали през нашата територия“, обясни премиерът действията на държавата в случая.

Вчера стана ясно, че не са спазени изискванията на закона при връщането на Бююк в родината му да присъстват омбудсманът или негов представител, както и неправителствени организации. Националният омбусман Мая Манолова заяви, че експулсирането му противоречи на международното право, Конституцията и Закона за бежанците, защото е в страна, в която са застрашени животът и правата му.

От МВР посочиха като официален мотив, че документите за пребиваване в страната на Бююк са с изтекъл срок на валидност и веднага е бил върнат в Турция, защото имало опасност да се укрие.

В същото време от ведомството заявиха, че са получили от Интерпол „обезпокояващи“ данни за турчина, обвинен в родината си за тероризъм и пране на пари. Бъчварова дори обяви, че той е заплаха за националната сигурност, а от президентството обясниха, че не е имало достатъчно законови основания да му предоставят убежище у нас.

След проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон турският гражданин да получи точно този тип закрила, коментира днес вицепрезидентът Маргарита Попова.

„В молбата се претендира за политически преследвания, затова че може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила“, поясни тя.

Източник: dir.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)