Бьоф Строганов

Бьоф Строганов

07 ноември 2014

Приетата в момента история на това ястие ни връща в 90-те години на ХІХ век, когато един готвач на служба при граф Александър Григоревич Строганов,1795-1891 г., известният руски генерал, измисля рецептата за едно кулинарно състезание в Санкт Петербург, въпреки че трябва да се отбележи, че рецепти за месо, задушено в сос на основата на заквасена сметана, са доста типични за средновековната руска кухня. За първи път рецептата за това ястие е записана официално през 1861 г., в готварската книга на Елена Молоковец.

След падането на Руската империя, ястието се сервира популярно в китайските хотели и ресторанти преди началото на Втората световна война. Руски и китайски имигранти, както и американски военнослужещи, разположени в предкомунистически Китай, пренасят няколко варианта на ястието в САЩ, което вероятно е причина за популярността му през 50-те години на миналия век.

Ястието е също много популярно в Бразилия, където е познато като „строганоф“ или „естроганофе“, но рецептата там малко се различава, защото към сметаната се добавя доматен сос.

Руският Бьоф Строганов се сервира обикновено с юфка или елдена каша. Може да се сервира и с картофи. Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят за разлика от познатия в САЩ и Китай кафяв сос.

Необходими продукти:
500 г телешки шол
2 глави лук
200 г гъби
2 с. л. брашно
50 г масло
50 мл бяло вино
50 мл доматен сок
150 мл течна сметана
пипер и сол на вкус
мащерка (или други зелени подправки) за поръсване

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на жулиени. Поръсете с брашното и пипера, разбъркайте и оставете така да престои.
След това в тиган с разтопено масло запържете месото до златисто от всички страни, като го слагайте на порции, за да не се отдели течността от месото, а да се запържи добре. Извадете го в чиния, а в мазнината запържете лука и гъбите – отново до златисто. Залейте с виното и оставете да се изпари, като разбърквате често. Добавете доматения сос и бъркайте до сгъстяване. Върнете месото при останалите продукти и посолете. Залейте ястието със сметаната и разбъркайте отново добре. След това го свалете от котлона и го поръсете със зелени подправки. Сервирайте обикновено с гарнитура по избор.

снимка: stephiecooks.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)