c72896b107f20520bafa2dd3cb644d28

Бюджет 2017 ще бъде с малък дефицит

05 септември 2016

Бюджетът на държавата за 2017 г. ще бъде планиран с малък дефицит. Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ.

Според нея не бива консолидацията на бюджета да се случва рязко и бюджетът да се планира без дефицит, заради добрите резултати от изпълнението към момента. Опитът от първото правителство на ГЕРБ показа, че при рязко свиване на разходите, това води до понижаване на растежа на икономиката, каза Менда Стоянова.

Натрупаният бюджетен излишък от близо 3.3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината и най-вероятно ще приключим дори с лек дефицит, прогнозира Стоянова.

Решаващата роля за по-добрите резултати в бюджет 2016 спрямо същия период на миналата година е на свиването на сивата икономика и на ръста на икономиката от 3%, каза председателя на бюджетната комисия.

Това е довело до повече приходи от 1.8 млрд. лв., които идват основно от подобрената събираемост от данъци и осигуровки в сравнение с август 2015 г.

В същото време разходите изостават, основно заради неизпълнението на планираните инвестиции в инфраструктурни проекти. Този спад в разходите обаче ще бъде преодолян до края на годината, защото строителния сезон в момента е в разгара си и ще се строи до края на годината, стана ясно от обясненията на Менда Стоянова.

Програмата на правителството за саниране на жилищните сгради върви „изключително успешно“ и след първия милиард, предстои отпускането и на втори през 2017 и 2018 г., каза Менда Стоянова.

Източник: mediapool

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)