MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-03

Бялата библиотека на Тянжин – прегръдка на архитектурата и знанието

02 ноември 2017

Наскоро завърши изграждането на библиотеката в Тянжин, Китай, която е част от по-голям културен проект, разработен от GMP architekten студио. Сградата е уникална по рода си, с изключително красиви обеми и овали и с право се счита за едно от най-добрите архитектурти творения на културна сграда в Азия.

MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-1800

Бялата библиотека на Тянжин – прегръдка на архитектурата и знанието

Сградата е драматично оформена около светеща сферична зона, която се нарича „око“.  Около това фокусно място са разработени терасирани библиотеки, завъртяни сякаш в орбита. Те оформят невероятен вътрешен пейзаж, преливащи едно в друго зони и нива, целия интериор е една магия в бяло. На стъпаловидните лавици са подредени около  1,2 милиона книги.

MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-05

Бялата библиотека на Тянжин – прегръдка на архитектурата и знанието

Проектирана в сътрудничество с института за градско планиране и проектиране  на Тянжин, библиотеката не само действа като образователен център, но и като връзка между прилежащия парк и новия културен район. Рафтовете от двете страни на сферата осигуряват едновременно стълби и седалки, преди да продължат по тавана, за да създадат осветена топография.

MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-06
Петте етажа на сградата предлагат широка гама от съоръжения, като приземният етаж разполага с лесни за достъп зони за четене. Горе, първият и вторият етаж съдържат читални и салони, а в най-горните два етажа се намират офиси и заседателни, компютърни и аудио кабини. В подземния етаж се помещават сервизни помещения, съхранение на книги и голям архив.

„Интериорът на библиотеката е почти като пещера, като непрекъснат рафт. Създадохме една „прегръдка“ между архитектурата и знанието.“,

казва Уини Маас, водещ проектант.

MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-04

„Отворихме сградата, като създадохме красиво обществено пространство вътре. Един нов градски хол. „, продължава Маас. „Рафтовете са чудесни места за сядане и същевременно позволяват достъп до горните етажи. Ъглите и кривите са предназначени да стимулират различни приложения на пространството, като четене, ходене, срещи и обсъждане. “

MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-07

MVRDV-tianjin-binhai-library-china-designboom-08

Библиотеката, развита на  120 000 квадратни метра е построена само за три години.

снимки: designboom

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)