Бялата джамия в Абу Даби е най-скъпата в света (видео)

21 октомври 2018

Днес отново сме на разходка из забележителностите на Абу Даби, столицата на Обединените Арабски Емирства. След посещението в новия Лувър, с който Емирството се сдоби срещу 2 милиарда долара и го превърна в най-значимото културно и арт събитие на световната карта през миналата година, време е да се потопим в ислямската религиозна култура.

Още по темата: Един друг Лувър в Абу Даби за 2 милиарда долара

 

Бялата джамия в Абу Даби

Голямата Джамия Шейх Зайед в Абу Даби е носителка и на няколко световни рекорда. Сред тях е за най-голям килим – 5 627 m², изтъкан е от около 1 200 тъкачи, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна, a 12 памук, като възелчетата в рамките му са приблизително 2 268 милиарда. Тук се намира и някогашния най-голям полилей в света. Общият брой на полилеите е 7, като всички са внесени от Германия, изработени са от позлатена мед и са украсени с милиони кристали Сваровски.

Бялата джамия в Абу Даби

Най-големият от тях е с 10 м диаметър и 15 м височина. Въпреки гигантските си размери сегашният рекордьор се намира в Доха и този остава на второ място. Най-голямата в света мраморна мозайка също е тук. Освен това Джамия Шейх Зайед е най-скъпата в света или поне за сега, а в добавка – впечатляваща и толерантна.

Бялата джамия в Абу Даби

За разлика от много от мюсюлманските религиозни храмове, тя е отворена и гостоприемна за туристи от всякакви вероизповедания, разбира се при спазване на задължителните религиозни традиции – жените да са забулени, да влезеш бос… Един спиращ дъха, приказно красив и гостоприемен храм.

Бялата джамия в Абу Даби

Джамия Шейх Зайед в Абу Даби е най-голямата в Обединените арабски емирства и осмата по големина в света. Храмът носи името на първият президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, посветил живота си в изграждането й и погребан в нея. Голяма джамията, както още я наричат, може да събере до 40 000 молещи се и е наистина внушителна, в допълнение – отлично организирана за хилядите посетители, които прекрачват прага й всеки ден, независимо от религиозната си принадлежност.

Бялата джамия в Абу Даби

Близо 3000 работници от 38 строителни компании са работили в продължение на 11 години, за да сбъднат мечтата на Шейх Зайед, а именно да построят най-скъпата джамия на земята.  За строителството на джамията в Абу Даби са използвани естествени материали – бял мрамор, злато, скъпоценни камъни, кристали и керамика. Като мраморът е внесен от 28 различни страни.

Бялата джамия в Абу Даби

Дизайнът на джамията е вдъхновен от мавританската и монголската храмова архитектура. Куполът е повлиян от джамията в Казабланка. Извитите й арки символизират мавританската архитектура, а минаретата са класически арабски. Интериорът е една приказна плетеница от флорални мотиви, вградени в белия мрамор и позлата в колонадата.

Бялата джамия в Абу Даби

В четирите ъгъла на помещенията има четири минарета, които се издигат на около 115 м. височина. 57 купола покриват основната сграда и външния двор. Всички те са украсени с бял мрамор. Вътрешния двор, застлан отново в прекрасни мраморни флорални мотиви  е с размер 17 000 m².

Бялата джамия в Абу Даби

Но със сигурност това, което най-много впечатлява е гостоприемността към всеки дошъл тук – независимо от пол, раса и религия. Именно тази религиозна толерантност е така необходима днес за всички нас…

текст и снимки: Деси Барбукова
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)