SDC10637

Бяла халва с фъстъци за Сирни Заговезни

10 март 2019

Халвата е едно от традиционните ястия, които се поставят на трапезата на Сирни Заговезни. Твърдата бяла заговезна халва се използва за хамкане. Обичаят е разпространен в цяла България. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. След празника Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти. Изследвания показват, че по калоричност тя се приближава до шоколада, но има повече белтъчни вещества и е богата на Витамин В и калций.

Необходими продукти:
500 г фъстъци, печени, без сол, обелени
300 г захар
300 г светъл мед
2 бр. яйчен белтък

Начин на приготвяне:
В съд с незалепваща повърхност се загряват захарта и медът на много слаб огън, докато се разтвори напълно захарта. Получава се смес като карамел. Когато започне да завира се отстранява от огъня и при непрекъснато бъркане се прибавят разбитите белтъци. Връща се на котлона, добавят се фъстъците и се бърка, докато се получи еднородна смес. Изсипва се върху намаслена повърхност и се заглажда. Преди съвсем да изстине (докато може да се реже), се нарязва на парчета и се оставя да се втвърди.

Снимка: Мegisdagbog.blogspot.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)