imagem-riksgransen-se1

Валпургиевата нощ на 30 април срещу 1 май е мистична

30 април 2017

Нощта на 30 април срещу 1 май се счита за мистична. Това е така наречената Валпургиева нощ. Смята се, че през тази нощ може да се предсказва бъдещето и да се призовават на помощ висшите сили и да се влиза в контакт с мъртвите.

Честването е в името на света Валбурга (позната в Скандинавия като „Валбори“ (Valborg), алтернативни форми: Валпургис (Walpurgis), Веалдбург (Wealdburg), Валдербургер (Valderburger)), родена във Весекс през 710 г. Тя е племенница на свети Бонифаций, а според легендата и дъщеря на саксонския принц свети Ричард. Заедно със своите братя достига до Франкония, Германия. Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хейденхайм, основан от нейния брат Вунибалд. Валбурга умира на 25 февруари 779 г. и този ден все още носи името ѝ в католическия календар. Канонизирана е за светица на 1 май същата година и това е датата, която носи нейното име в шведския календар.

Исторически погледнато Валпургиевата нощ е възникнала като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Празнуването включва паленето на гигантски огньове в името на настъпващата пролет. Оригинално древните викингски обичаи на плодородието са били провеждани около 30 април и поради съвпадението на канонизирането на Валбурга, празненствата приемат нова форма. Почитането на Валбурга със силата на викингските обичаи по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в единно цяло, което днес се нарича Валпургиева нощ.

А в германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили (великото сборище) се събират на деня на света Валбурга на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта.

Сега този празник носи развлекателен характер. В тази нощ се палят огньове по този начин се гонят злите духове, правят се карнавали.

Съвременно празнуване на Валпургиевата нощ / снимка: wikimedia.org

Съвременно празнуване на Валпургиевата нощ / снимка: wikimedia.org

Съществува поверие,че жените родени в нощта на 30 април и 1 май не приличат на останалите. Те са природно родени магьосници и имат необичайни таланти, но не всички осъзнават своите сили и способности. Повечето от тях обичат повече животните отколкото хората, имат особен характер и това се забелязва още от ранна възраст.

В тази нощ можете да се избавите от проблеми и да привлечете радост, щастие и успех. За да направите този ритуал , през нощта запалете свещ и на един лист напишете кое ви тревожи и мъчи и от какво искате да се избавите. След като го напишете сгънете листа на във формата на фуния и го изгорете на огъня от свещта и говорете: „Гори пламък изгори всички мой проблеми.“ Оставете свещта да догори докрай.

За да привлечете хубави събития във вашият живот вечерта пред входната си врата посипете малко пясък. Счита се , че в този случай никаква нечиста сила не може да влезе във вашият дом и в дома ви ще цари радост и щастие.

През тази нощ хората сънуват и пророчески сънища , които могат да покажат бъдещето или да помогнат да намерите решение на труден проблем.

Безспорно, едни от най-интересните трактовки на тази нощ дават Йохан Волфганг фон Гьоте в своята творба „Фауст“ и Михаил Булгаков в романа си „Майстора и Маргарита“.

по материали на bg.wikipedia.org, occult-times.com
снимка: diariodeumateimosa.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)