Вандал повреди картина на Репин в Третяковската галерия

27 май 2018

Сериозни повреди са били нанесени на картината на 

Иля Репин "Иван Грозни убива сина си"

Иля Репин „Иван Грозни убива сина си“

след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син. В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност най-ценното в картината – изображенията на лицата на царя и на сина му, не са пострадали.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Мъжът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост – той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти. Той използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното.

Поразената картина е била атакувана и преди. През януари 1913 г. 29-годишен иконописец нанася на платното три удара с нож. Наложило се художникът Репин да пресъздава отново лицата на царя и сина му. Когато научил за посегателството тогавашният пазител на Третяковската галерия сложил край на живота си.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)