IMG_9502

Варено жито с овче мляко за Симеоновден

01 септември 2016

Твърди се, че на Симеоновден е добре да се пусне в употреба нов домакински съд. На трапезата се поднасят обредна пита, курбан от петел, риба, варено жито и царевица. Ето и нашето предложение за празничното ви меню.

Необходими продукти:
грухано жито – 120 гр.
прясно овче мляко – 400 гр.
масло – 50 гр.
сол – 1 щипка
пудра захар – 80 гр.
канела

Начин на приготвяне:
Житото се накисва за няколко часа, след което се сварява. Прибавят се свареното мляко и солта. Всичко се вари 10 минути, след което се сваля от огъня и се полива с препърженото масло. Насипва се в купички и се поръсва с канела и пудра захар.

Много е полезно да се хапва редовно жито, защото то съдържа много ценни вещества, които зареждат организма с енергия и даряват с красота и здраве. Когато използвате жито за приготвяне на ястия, това спомага за подобряване на обмяната на веществата, както и на работата на всички органи на храносмилателната система. Житото намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. За да получите заряд от енергия за целия ден, хапнете жито на закуска. Обогатете го с различни видове плодове или кисело мляко. Житото ще ви помогне да се чувствате сити дълго време и от вас да извира енергия.

Хапването на жито подобрява дейността на мозъка и на сърдечносъдовата система. Консумацията на жито забавя процесите на стареене, подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. Полезно е да се хапва редовно жито, защото то спомага за изхвърлянето на токсини и шлаки от организма, както и излишните мазнини.

снимка: meaboutbeauty.blogspot.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)