x620_do140407.jpg.pagespeed.ic.artTImgtrj

Варненският митрополит Йоан положи основния камък на нов храм в Добрич

15 април 2019

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан води церемонията по първата копка и положи основния камък на новия православен храм „Свети Лука Кримски“ в Добрич., съобщава БТА.  Негово високопреосвещенство пожела успех на доброто начинание и поясни, че камъкът бележи най-източната точка на църквата, където ще бъде изграден олтарът. Митрополит Йоан отслужи заедно с добрички духовници водосвет за бъдещия молитвен дом. На церемонията присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, народният представител Даниела Димитрова, дарители.
Църквата „Свети Лука Кримски“ ще бъде най-високата в Добрич като куполът й ще достига 16 метра, съобщиха от църковното настоятелство. Общината безвъзмездно отстъпи терен от 268 квадратни метра в жилищния комплекс „Добротица“, където започва градежът. Проектът за църквата е дарение от архитект и инженер, а средствата за строителството се набират с благотворителни инициативи. Разкрита е и дарителска сметка, а касички са разположени на различни обществени места в града.
Инициативата за изграждането на храма бе подета след посещение на добрички духовник в Украйна, където той получи в дар мощи на светеца лечител Лука Кримски. Очаква се храмът да бъде завършен за две години.

Юлияна Христова,БТА

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)