400x260_U14_Vasilyovden

Васильов ден е днес!

01 януари 2016

В първия ден от новата година се празнува Васильовден и се почита паметта на свети Василий Велики. На този ден празнуват именните си дни Васил, Василка, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Василина, Васияна, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла, Въто.

Свети Василий е бил архиепископ и вселенски отец в Кападокийския град Кесария. Той бил роден през 330 година в добро семейство, което го възпитало в християнски дух. Още като млад той бил изпратен да учи в Константинопол и Атина, където научил много за философията, математиката, астрономията и много други науки. След като завършил обучението си, той обиколил Египет, Месопотамия и други места, защото търсел отшелник, на когото да подражава. Заедно със свети Григорий Богослов основали общежитие за монаси.

След години, през 364 година свети Василий се върнал в родния си град, където станал епископ и създал благотворителни учреждения за болни и бедни. Свети Василий е признат за вселенски учител, тъй като правел всичко, за да засили вярата на хората. Той правил собствени тълкования на Светото Писание и съставил специална литургия. Днес тя се нарича Василиева литургия. Според легендата свети Василий имал дарбата да предвижда бъдещето, затова успял да разбере и деня на смъртта си. След смъртта му той е канонизиран.
photo_verybig_646237

А ето и с колко традиции и предсказания е свързан този ден: На първи януари в България се извършват много ритуали, които се спазват от векове. Рано сутринта, преди слънцето да е изгряло, по къщите тръгват малки деца със сурвачки, за да сурвакат стопаните на къщата за здраве и късмет. На първия ден от годината трапезата трябва да е обилна и с много месни ястия. Какъвто е първият ден от годината, такава ще е и цялата година, затова всичко трябва да е в изобилие. На Васильовден се извършват гадания от момите за това кой ще е бъдещият им съпруг. Взима се парче от питката или баницата с късмети, слага се парчето под възглавницата и когото сънува момата, за него ще се омъжи.

Честит Васильовден!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)