Zaveshtanieto

Васил Михайлов ще получи специалната награда на „Златната липа 2015“

19 май 2015

Големият драматичен и киноактьор Васил Михайлов ще бъде специалният гост на тазгодишното издание на филмовия фестивал „Златната липа“(30 май – 3 юни) в Стара Загора, съобщава nbp.bg. Васил Михайлов ще посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора, в която вече растат липи, посадени от предходните носители на наградата – актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини. Наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното ще бъде връчена на бележития български актьор на 3 юни. Новината беше съобщена от директора на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева. Церемонията по засаждане на липата и откриване на звезда на славата на Васил Михайлов ще се състои на втория фестивален ден – 31 май (неделя) от 12,30 ч., до западния вход на Държавна опера-Стара Загора.

Васил Михайлов е знаково име в историята на българското кино. Той е роден в Стара Загора на 6 април 1938 г. Казва, че и до ден днешен е силно свързан с родния си град. Като дете е бил ученик в V средно (сега основно) училище в Стара Загора. В училището по онова време е имало драматичен състав, в който Васил играе първите си театрални роли и се увлича по актьорската професия. През 1964 г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Мандаджиев. В киното и на театралната сцена изиграва десетки знакови роли. Пресъздава образите на 11 големи исторически личности като Хан Кубрат, Хан Крум, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и много други. В сърцата на поколения българи остава незабравим като Капитан Петко Вайвода в едноименния телевизионен сериал.

Фестивалът „Златната липа“ 2015 ще бъде открит на 30 май (събота) в сградата на Старозагорската държавна опера от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и неговия създател Магдалена Ралчева. Входът за церемониите по откриване и закриване на фестивала, както и за всички прожекции от програмата на събитието, са напълно безплатни и при вход свободен за желаещите да станат част от киносъбитието на годината.

снимка: teatri.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)