IMGP9425

Ватикана и „Пиета“ в Деня на Разпятието

25 март 2016

Днес за християните католици е Разпети петък. Това е денят, в който Божият син е разпнат на Кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на хората.
Католическата църква отбелязва днешния Разпети петък с пост, а службите започват вечерта, за да отбележат последните земни часове на Исус.

IMGP9409

IMGP9405

Днес във Ватикана е препълнено с туристи, дошли да видят Светия прастол в празничните дни. Базиликата Свети Петър е по-блестяща от всякога, а подготовката за литургиите е в разгара си.

IMGP9380

Още при входа на Базиликата Свети Петър кротко посреща всеки пристъпил прага й една скулпура, която се е превърнала в легенда и е особено свързана с предстоящия празник – Пиета на Микеланджело. Той напуска родна Флоренция, за да дойде в Рим. Именно във Ватикана прави едни от най-знаменитите си творения и най-вече тавана на Сикстинската Капела, за който ще ви разкажем специално.

IMGP9381

Когато Микеланджело създава прочутата си Пиета е само на 22 години. Тази скулптура се е превърнала в емблема на Разпятието и с пълно основание се счита за едно от най-великите творения на човешкия гений. Днес тя е пакетирана в стъкло, защото преди години срещу нея е стреляно с пистолет и са разрушени, макар и повърхностно, два елемента. След грижливата реставрация днес тя е скрита зад блиндирано стъкло, но не спира да покорява с изяществото си.

IMGP9389

IMGP9393

IMGP9411

В неделя е Великден, а тържествената литургия за първи път ще бъде оглавена от новия папа Франциск.
В очакване на Възкресението, ви предлагаме снимки от базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, Рим.
In LIFE – от мястото на събитието!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)