pobeda-880x572

„Вашингтон Пост“: Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер

09 май 2017

В наложилото се западно мислене – особено в американското такова – Втората световна война е конфликт, който са спечелили. Тя се е водила по бреговете на Нормандия и Иво Джима, през развалините на френските градове и чрез сцените на любов и раздяла в Ню Йорк, представяни в американските филми. Това е победа, планирана и оформена от железния генерал Дуайт Айзенхауер, моралните устои на британския премиер Уинстън Чърчил, и невероятната сила на атомната бомба.

Но това повествование се сменя драстично, когато отидете в Русия, където Втората световна война се нарича Великата отечествена война и се помни в коренно различна светлина.

Tomb_of_the_Unknown_Soldier_Alexander_Garden1

Несправедливо или не, настоящите напрежения скриват мащабите на това, което се чества: Започвайки от 1941г. Съветският съюз пое на себе си основния удар на военната машина на нацистите и изигра очевидно най-важната роля в разгрома на съюзниците на Хитлер. Според една от оценките – на всеки американски войник, убит в боевете с немците, се падат по 80 убити в такива боеве руски войници.

13180905_484822865050201_399134544_n

Разбира се, началото на войната е зададено от  съветско – нацистки пакт за обсебване на земите между техните граници. Тогава Хитлер се обръща срещу СССР.

Червената армия е „основният двигател за унищожаване на нацизма“, пише британският историк и журналист Макс Хейстингс в „Inferno:. По време на Втората световна война, 1939-1945, Съветският съюз плаща най-суровата цена: въпреки че не са точни цифрите, около 26 милиона съветски граждани загинаха по време, включително и около 11 милиона войници.

13084267_484822811716873_673053595_n

Крайно добър късмет за западните съюзници е, че руснаците, а не те, са платили почти цялата „черна сметка на касапина” (нацистка Германия), приемайки 95 на сто от военните жертви на трите най-големи сили в Алианда”, пише Хейстингс.

Епични битки, които в крайна сметка спрели и отблъснали назад настъпващите нацисти – бруталната зимна обсада на Сталинград, сблъсъка на хиляди бронирани превозни средства при Курск (най-голямата танкова битка в историята) – не са имали паралел на Западния фронт.
Хитлер разглежда голяма част от това, което днес е Източна Европа като място за „lebensraum” – жизнено пространство за разширяване на Германската империя и раса. Това, до което води е ужасяващ, систематичен опит да обезлюди цели части на континента. Това включва избиването на милиони европейски евреи, повечето от които са живели извън довоенните граници на Германия на изток. Но милиони други също са били убити, малтретирани, лишени от земите си и са оставени да умрат от глад. „Холокостът е малка част от германските планове – Хитлер искаше не само да премахване евреите, той искаше също да унищожи Полша и Съветския съюз като държави, да унищожи техните управляващи класи, и да убие десетки милиони славяни“, пише историкът Тимъти Снайдер в „Кървавите полета: Европа между Хитлер и Сталин“

13140610_484822911716863_426012016_n

До 1943 г. Съветският съюз вече е загубил 5 милиона войници и две трети от своя индустриален капацитет в борбата с нацистите.  Фактът, че те бяха в състояние да спрат германското нашествие е свидетелство за смелостта на съветската военна индустрия. Цената, обаче, е шокираща. В мемоарите си, Айзенхауер е ужасен от степента на касапницата:
Когато летях в Русия, през 1945 г., аз не видях нито една останала къща между западните граници на страната и района около Москва. Маршал Жуков ми каза, че толкова много жени, деца и старци са били убити, че руското правителство никога няма да бъде в състояние данаправи оценка на точната бройка.

В годините преди Втората световна война, сталинските чистки довели до смъртта и гладуването на милиони. Ужасите, причинени от нацистката инвазия, обаче, са в пъти повече.
„В Съветска Украйна, Съветски Беларус, и района на Ленинград, сталинисткият режим е обрекъл на глад и смърт около четири милиона души в рамките на осем години, германските сили успяват да унищожат много повече за половината от времето,“ пише Снайдер. Той казва, че между 1933 г. и 1945 в „кървавите полета“ – около 14 милиона цивилни са били убити.

Според някои сметки, 60 процента от съветските домакинства са загубили член на семейството си.

13182963_484822645050223_1224988817_n

За съседите на Русия е трудно да разграничат Съветския триумф и победа от десетилетията на Студена война, които последваха. Но ние не трябва да забравяме как руснаците спечелиха Втората световна война в Европа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)