Las_Meninas_(1656),_by_Velazquez

Веласкес с целия си блясък във Виена

08 февруари 2015

Когато някой заговори за Средновековна Испания, моментално в ума ни изплуват картини от това време. За пищните инфанти, за кралете, излъчващи сила и достолепие, за времето на мореплавателите и Великите географски открития… Всъщност, всичко това, което днес изгражда нашите представи за величествена Испания  е продукт на картините и усещанията, пресъздадени от най-испанския и най-силния художник на 17 век - Диего  Веласкес.

photo (13)

Ето, че Виена, която с право се счита за най-културният град на планетата, дръзна да събере най-значимото творчество на Веласкес в Националният Музей на Изкуството. Изложбата ще бъде достъпна няколко месеца, но знаете ли, какво ни впечетли най-силно? Днешният ден във Виена бе адски студен. Без грам преувеличение. И в добавка онзи леден бръснещ вятър. А пред Националният Музей на Изкуството – опашка! За Веласкес! При това не е първият ден от откриването на изложбата.

photo (9)

Национално-историческият музей на Изкуството във Виена е бил построен по времето на управлението на император Франц Йозеф с целта да побере цялата богата колекция от имперски и дворцови картини на династията Хофбург, която се е увеличила във вековете. С нейните артистични богатства, които спират дъха, колекцията е оценена като един от най-важните в света. За пълноценното усещане допринася и архитектурата на Музея, който е построен на Виенския ринг и е отворил врати през 1891 година. От тогава до днес, той предлага ненадминати артистични и художествени удоволствия. Дори и младият Гюстаф Климт е работил върху серия от изображения в грандиозното фоайе на галерията.

photo (4)

Черешката на торатата“ на сградата е купулът, който е направен от няколко цвята мрамор, стъклописи и орнаменти,  с които той става така известен и разпознаваем. Той сякаш слага ореол и завършва уникалното усещането, което всеки може да получи от това да види събрани на едно място над 5000 години от културната история на Европа. Гравният фокус на картините е Ренесанса и Барока. Така и Веласкес напълно логично „пристига“ и блести тук.

nrtp08s2nz2g

Диего Веласкес, наричан още „художникът на всички художници“ или „перфектният реалист“ е вдъхновение на едни от най-великите модерни художници на новите времена като Пикасо, Едуар Мане и Франсис Бейкън.  Сега неговата магия на е събрана на едно място.  Днес във Виена са и всичките му платна, които обичайно са в музея Прадо в Мадрид, в частни колекции и в други музеи по света.

photo (5)

Хабсбургите харесвали Веласкес и го колекционирали. Именно за това Историческият музей във Виена държи една от най-големите колекции на Веласкес, след Музея Прадо в Мадрид. Неговите първи работи, които пресъздавали картини от всекидневни сцени, от съда в Мадрид, портрети на Кралете, Кралиците и техните деца, на шутове и джуджета и други същества ….всички са събрани в тази експозиция. Най-вероятно именно за това бе опашката през Музея.

Diego_Velázquez_024

Стилът на Веласкес е инспириран от Рембранд и холандсктата школа. Но той-вкарва определено нетипични нотки за времето си. Най-силната му страна са портретите на аристократи и крале, с които той днес е така известен и разпознаваем. И ненадминат.

Diego_Velázquez_026

Диего Веласкес е роден на 6 юни 1599 года в Севиля, Испания, в семейството на местния земеделец Хуан Родригес де Силва и Иеронима Веласкес. Диего, най-големият от осемте деца в семейството, по обичай, разпространен в Андалусия по това време приема фамилията на майка си. Минават години на усилена работа, на доказване и развитие, за да се стигне до там, че преживе майсторът е признат и оценен като един от най-големите портретисти и художници на съвремието си. 

Las_Meninas_(1656),_by_Velazquez

Интересна е историята на една от най-известните му картини. Тя обикновено никога не напуска Музея Прадо. А ето, че днес е във Виена и може би по тази причина  събира всички посетители около себе си. Това е Las Meninas.

Картината, която е всепризнат шедьовър на Веласкес е сътворена през 1666 г. по поръчение та Кралското семейство. Семейството на Филип IV. Тя дори не е имала име. Съвременното си наименование получава години по-късно – „Las Meninas“, което на португалски означава „фрейлина“.  Интересна постановка има тази твроба – в средата е Инфантата, за която , разбира се всички са загрижени, а в дъното нейните родители – Краля и Кралицата, които зорко следят за малката кокетка… Изпълнено с живот и настроение, една идилия на аристократизъм, чувства и велико творчество.
photo (8)
Това спокойно може да се каже и за другите творби на Диего Веласкес. И след като отчетете факта, че между София и Виена има 4 полета на ден и е така близо…Посетете  тази изложба. Ще изпълни за дълго сетивата ви!
Ние от In Life сме омагьосани...

текст и снимки: В.Симеонова

.

.

 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)