Великата имперска столица Лондон!

18 октомври 2016

Английската столица е считана за един от най-характерните градове в света със свой почерк и усещания – град с неповторимо излъчване, уникална архитектура, детайли и истории с традиции, място където историческото минало е така вплетено в мисленето и настоящето, така че изгражда неповторимият полет и развитие на Лондон напред. Световна и космополитна столица, в която може да срещнеш хора от всяка точка на земното кълбо, но най-малко англичани, още по-малко лондончани. Град на младостта, на церемониите, на историята, на клубовете, на бизнеса и банките, на традициите и на Империята!
Първият Британско Български Бизнес Бал, организиран от Евгени Минчев е причината днес да се разходим из Лондон. При всички случаи трябва много време и сетива, за да се усети и разбере този космополитен град.
Хайде, да пътешестваме!

Парламентът на Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия е върховен законодателен орган на Обединеното кралство и на британските задморски територии. Внушителната сграда гордо стои на брега на Темза. Тук е създавана и управлявана Великата империя, над която слънцето не е залязвало никога, от тук тръгват стотици събития оставили траен отпечатък в английската и  световната история.

IMGP5066

IMGP5067

До величественият Парламент на Обединеното Кралство стои една кула с часовник. Стотици градове в света имат подобна, но едва ли друга може да се похвали с тази популярност – Биг Бен! Това е неофициалното название на голямата камбана в Часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон. Впоследствие това название започнало да се отнася към целия комплекс: камбана, часовник и кула.IMGP5041

Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът ѝ в долната част е 2,74 м. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм.  Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Висока е 96 м (с пилона); часовникът се намира на 55 м над земята. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I!“.

Биг Бен

Разходката ни продължава към Катедралата на Свети Петър или Уестминстърското абатство – една от най-известните сгради в Лондон и Обединеното кралство. Готическата катедрала, намираща се в централната част на града, в района Уестминстър е мястото, където се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. В сградата са погребани много монарси, учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др.

Уестминстърското абатство

Абатството става популярно място за кралски сватби, след като принцеса Патрисия го избира за сватбата си с Александър Рамзи през 1919 г. Тогава за пръв път от 650 години абатството е ползвано за кралска сватба.

IMGP2632

Сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър се състоя в катедралата Сейнт Пол, но погребението на Даяна бе в Уестминстърското абатство през септември 1997 г., няколко дни след като тя загина в автомобилна катастрофа в Париж. А  последно тук се венчаха Принц Уилям и Кейт.

Чарлз и лейди Даяна

Изключително интересен е  Тауър /Tower of London/ - Кралският дворец и крепост на Нейно величество. Това е дворецът в централен Лондон, на северния бряг на река Темза  от времето на Тюдорите. Крепостта е най-старата сграда, използвана от британското правителство.

IMGP2868

Тауър често се идентифицира с Бялата кула, първоначалната груба квадратна крепост, построена от Уилям Завоевателя през 1078 г., за защита от норманите на местното население, така и за отбрана на Лондон от външни нашественици.  През 90-те години на 12 век крал Ричард Лъвското сърце построява оградна стена около крепостта и е изкопан ров, напълнен с вода от Темза. През 40-те години на 13 век Хенри III избелва външните стени на крепостта, което дава името й. Първостепенната функция на Тауър е като крепост, кралски дворец и затвор, особено за затворници от висш ранг, включително от кралското семейство като принцовете в Тауър и бъдещата кралица Елизабет I. Тауър също е служел като място за екзекуции и мъчения, онова място, от където Хенри VIII е управлявал така успешно Англия и в свободното си време с право или не е избил всичките си жени. В последствие Тауър е оръжейна хазна, Кралският монетен двор, офис за обществени архиви, а след 1903 г. е домът на Коронните скъпоценности на Обединеното кралство.
Продължаваме с нашата импресия за Лондон – космополитният град и горда столица на Великобритания през очите на In Life. Признаваме, че основен повод за разходката на екипът ни бе престижният Британско Български Бизнес Бал, но не пропуснахме възможността да пътешестваме из емблемите на града. След Британския Парламент, Биг Бен, Уестминстърското Абатство и Тауър, идва ред и на други символи на английската столица.

Лондон - имперски влияния и мъгли с традиции

Бъкингамският Дворец  и мемориалът Виктория са световноизвестно и притегателно място за всички посетители на града. Смяната на караула пред двореца от 11:00 do 11:30 часа всеки ден е абсолютна атракция и парад на традициите, които пълнят очите на туристите. Дворецът е официалната лондонска резиденция на британския монарх, разположен  в района Уестминстър. За съжаление е отворен само през летните месеци юли и август и то, когато Кралицата е в лятната си резиденция Балморал.

Лондон Бъкингам

Бъкингам е безспорният символ на монархическата власт в Обединеното кралство.  Наричан е още „работния” замък, защото се използва предимно за приемане на държавни глави, за официални приеми и по други важни поводи, обвързани с кралицата на Англия и нейното семейство. Бъкингамският дворец се отличава със своята импозантна архитектура и респектиращо излъчване. Площадът пред двореца е отличен форум не само за тълпите оттуристи, а и за тържествуващата гвардейска рота на Кралицата, за духовият оркестър, ознаменуващ всяка една смяна на караула и за превзетите конници и полицаи, които „усилено“ и строго въдворяват ред.

IMGP5109

Окото на Лондон, или както всички го наричат Лондон Ай е най-добрият начин да видиш панорамно английската столица и да си починеш в красив полет над космополитния град. Още повече, че от високо няма как да видиш и по-тъмните и неприятни страни на града. Никой не крие, че ги има!  Все пак 8 милиона не могат да живеят равнопоставено и в центъра на Лондон!

IMGP5112

Това колело, всъщност, както всички знаем е Виенско и не е типично за Лондон, но от години е една от най-налаганите атракции и със сигурност – много приятна. Когато нощните светлини изгреят, въртежът става още по-красив и приятен.

IMGP5068

Двуетажните червени автобуси са истински запазен знак на Лондон. Не, не се променят! По-стари или по-модерни – те винаги са червени и са на два етажа. Ето това са традициите за които говорим през цялото време – традиции, които създават мислене и нагласи. И ако сте чували някога за прословутата английска точност, то в Лондон няма и следа от нея. Има ужасен трафик, според който се движи всичко. Той започва сутрин твърде рано и приключва едва след 21:00 часа. Често са необходими часове за измъкване от задръстването.

IMGP6247

Автобусите спират на спирките само при сигнал от страна на пътниците, или ако някой отвън им махне като на такси. Ако не го направите, превозното средство ще ви подмине и ще се наложи да чакате следващото.  Трябва и да сте добре ориентирани къде точно отивате. Тези червени автобуси са емблема и са много, много интересни. Дори леко се усмихваш, когато преминат покрай теб. Пък и на всяка лондонска пощенска картичка присъстват! Още нещо в тази връзка: движението в Лондон е ляво и не се усещаш от къде „дебне опасността“. Англичаните до толкова са се нагледали на неориентирани в тяхното движение европейци, че на всеки тротоар са написали „Погледни в дясно“. Нали се сещате – лявото движение… Дълга история! При това с традиции!

IMGP6560

Телефонните кабинки са другият емблематичен символ на Лондон. И те надничат от всички пощенски картички и изобилстват в сувенирните магазини под каквато форма ви хрумне! Прочутата телефонна кабина, която е създадена от Гилс Гилбърт Скот, продължава да е добре позната гледка за жителите на Лондон, както и една от запазените марки. Тази година се навършват 78 години от създаването им. Лондонско… много лондонско! Но дали ерата на мобилните комуникации няма да ги елиминира? Не! Това е градът на традициите! Ще стоят безсмислени и пак ще са си на местата! Защото са символи!

05-The-Gherkin-London-England

Една от най-отличителните сгради в Лондон е 30 St. Mary Axe, или позната още като The Gherkin (корнишона). Други пък го наричат Яйцето. Този небостъргач е построен във финансовия център на Лондон-Сити. Облицован във всички цветове синьо стъкло, той изглежда като скъпо яйца на Фаберже.  Проектирана от Норман Фостър, сградата отваря врати през 2004 г. Височината й е 180 метра и има 40 етажа. На върха на Яйцето има бар и ресторант, които предлагат 360 градусова гледка към Лондон.  Сградата е истински шедьовър на новото време!

IMGP6292

Челси – истинският Лондон! Да, така наричат централният квартал на английската столица, в който наистина се чувстваш потопен в английски усещания. Архитектурата е непокътната от каквито и да било своеволия и това превръща Челси в любим по стил и дух квартал на лондончани, заможните руснаци и всички, които искат да се позиционират на най-високо ниво тук. Той и Абрамович живее някъде тук. Не му стигна това, ами купи и футболен клуб „Челси“!

IMGP6324

Спокоен, луксозен, стилен, подреден, типичен, престижен… Изпуснахме ли определението „скъп“? Как можахме! Та това му е най-характерната черта!

И още малко кадри от нашата разходка:

Прочутият Тауър Бридж, забулен в мрак и мъгли, но сияещ прекрасно с нощните си светлини…

DSC_0228

Хотел Мандарин, точно срещу Harrods and Sloane Street…

IMGP5990

Ужас! Пропуснахме Harrods! Една друга специална лондонска емблема, но вече в арабски ръце.

DSC_0211

Едно кафе в Лондон? В  Mayfair? Кой ще откаже? Уличките са прекрасни, кварталът невероятен, а заведенията – приказка от усещания…

IMGP6492

Е, в краен случай ще погледаме този прекрасен Rolls Royce, на чийто номер собственика предвидливо е написал, че е пореден № 7!?! Да не вземе да си помисли някой, че той има само един такъв екземпляр? Това е просто №7 в колекцията…

IMGP6502

Следва романтичната емоция  на Carnaby Street, обсипана с малки и нежни ресторанти и кафета, красиви пешеходни улички, централни, но в страни от стъписващият лукс на Челси и Белгревия. Атмосфера и Лондон! Много Лондон!

IMGP6538

Трябва да спрем някак… Добре! До следващата ни разходка в английската столица! А сега хващаме някое от тези таксита – CAB, както всички ги наричат – не по-малка емблема на Лондон, за да се приберем и да си починем от динамичния ден!

DSC_0417

Ето и един последен кадър от знаменития Трафалгар скуайър…

DSC_1114

Хареса ли ви Лондон през нашите очи?

Съзнаваме, че изпускаме Пикадили Съркъс, Националната Галерия, Бритиш Мюзеум, Мадам Тисо, Гринуич, Лондон Сити, Къщата на Шерлок Холмс… и още много уникални места в Лондон, но обещаваме да продължим поредицата ни за английската столица! Тя заслужава!

текст: Валерия Симеонова
снимки: Симеон Симеонов
репортер: Дейзи Барбукова
войс: Ася Георгиева
оператори: Кунчо Поляшки и Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)