IMGP9303

Великденски базар във Виена

14 април 2017

IMGP9308

Великденски базар във Виена

Освен най-прочутият Коледен базар в света, Виена провежда в последните години и Великденски базари. Още от началото на април, в очакване на Католическият Великден, който тази година съвпада с Православния, съвсем закономерно пролетните декорации, яйца, пилета, зайчета, цветя и всякакви други свежи идеи  превзеха витрините и улиците на австрийската столица.

Великденски базари се провеждат на няколко места във Виена. Идеята на Общината е да оживи редица площади и най-популярни места в пролетния сезон и да пренесе атмосферата на селата в големия град, да акцентува на традициите.

IMGP9344

Великденски базар във Виена

Красиво декорирани с пролетни цветя и накипрено украсени с ръчно изработени яйца малки дървени къщички, се подреждат пред Двореца Шонбрун и събират всички туристи и виенчани. Великденските яйца са украсени невероятно – всякакви хрумвания и цветни решения, но особено се харесват яйцата завързани на панделка, които можеш да завържеш навсякъде у дома.

Още по темата: Дворецът Шонбрун – Красивият Фонтан!

IMGP9334

Великденски базар във Виена пред Двореца Шонбрун

Дните от последната, Страстна седмица бяха малко студени, придружени с острия вятър, който е традиция в австрийската столица. Но това не може да стресне посетителите на любимите базари, защото грог и греяно вино „дебнат“ навсякъде. Е, разбира се и виенски вурстчета с бира! Особено вкусни са на последната къщичка в дясно, в дъното на базара, до приказния дворец, създаден от Императрица Мария Терезия.

IMGP9316

Великденски декорации на Празничния базар във Виена

IMGP9324

Великденски декорации на Празничния базар във Виена

Подобни базари се превърнаха в традиция във Виена и се организират на все повече места. Преди  години те бяха само пред прочутата сграда на Кметството, а днес вече ги намираме и пред Двореца Шонбрун, в Стария център, между огледалните дворци на Мария Тереция, около Катедралата Щефенцдом и на редица други емблематични места на града. Това е резултат от политиката на правителството, съвместно с общината,  да поощри производителите от селата да представят и продадат продуктите си и да пренесат традициите в големия град. От друга страна посетителите на базарите имат възможността да си закупят био и екологично чисти продукти – нещо, което австрийците вече издигат в култ. В добавка са и приказни ръчно изработени яйца, хранителни био продукти от всички краища на Австрия, декоративни свещи и елементи, сувенири… едно царство от Великденски усещания!

IMGP9351

Великденски декорации на Празничния базар във Виена

IMGP9348

Великденски декорации на Празничния базар във Виена

За In Life от Виена: Десислава Барбуков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)