кукулник

Великденски кукулник

11 април 2015

Наскоро научихме (от бабите в село Извор), че трапезата на Великден не може без кукулник, с който сутрин се изпращат овчарите. Можете да си го произведете като алтернатива на козунака и помнете, че който и от двата варианта да изберете, не трябва да го режете, а да го разчупвате!

Необходими продукти:
1 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче мая
6 яйца
300 г захар
250 г краве масло
1 кг брашно
кората и сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:
Маята се слага в затопленото мляко и се бърка, докато се получи еднородна смес. Яйцата и захарта се разбиват заедно с размекнатото масло. Брашното се размесва с 4–5 с. л. вода и се сипват яйчената смес и разтворената в млякото мая. Размесва се добре и се прибавят лимоновата кора и лимоновият сок. Меси се, докато се получат шупли, след това се оставя да втасва 2 часа в топло помещение. От втасалото тесто се откъсват малки топки. Една по една се премесват и се оформят питки, в средата на които се слага сурово боядисано яйце. Отгоре се намазват с разбито яйце и се пекат 20–30 минути в гореща фурна при температура 220 градуса.

източник: Бон Апети

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)