DSC01382

Велико Търново – истинската Европейска столица на България

23 септември 2014

„Тук ще се танцува“. Тези думи са написани на далечния 14 юли 1789 година на един от най-страшните затвори във Франция – Бастилията. Този ден е записан в календара на световната история като деня, в който пада Бастилията и е обявен за Национален празник на Франция. От тогава до ден-днешен французите тачат 14 юли – на този ден те просто излизат по улиците и танцуват.

Велико Търново - Царевец

Велико Търново – Царевец

България има безброй празници в своя календар, но българите рядко празнуват. Тържествата, доколкото ги имаме, се изчерпват с това мама да направи сармички и да събере децата си на масата или ако са за исторически събития – да се изправят едни хора на някой павиран площад и да се чуе „Роти, равнис, мирно… проверка почни!“.

Велико Търново - Изглед от Царевец

Велико Търново – Изглед от Царевец

Велико Търново обаче се оказа едно приятно изключение. Градът участва заедно със София, Пловдив и Варна в надпреварата за Европейска столица на културата и не успя да се класира, но начинът, по-който там бе отбелязан Денят на Независимостта демонстрира, че жителите му са истински европейци.

DSC01361

Празненствата започнаха с издигането на националния флаг на мястото, където някога се е издигал дворецът на българските владетели, като успоредно с това в небето полетяха хиляди бели, зелени и червени балони. Нямаше премиери, президенти и безбройните скучни, облечени в черни костюми лица, а само кметът и митрополитът. По-интересното обаче се случи в следобедните часове.

DSC01384

Главната улица бе затворена за превозни средства, а от типичните за Велико Търново метални балкони се вееха гордо национални трибагреници и… неизменния лилав флаг на града. А под тях – хората танцуваха. Да, невероятно, но факт – по близо 6-километровата главна улица на старопрестолнината се виеха безброй хора. И младо, и старо се беше хванало на хорото и играеше. Багри, усмивки, настроение, това бе нещо, което трябва да се види и почувства.

Велико Търново - Хоро

Търновци знаят добре своята история и са се постарали всяко едно място, където се е случило нещо да бъде обозначено. Едно от тези места е паметника на обесените във Велчовата завера. Мемориалната пирамида е издигната на мястото, където някога се е издигало грозното бесило, вчера обаче, на това грозно някога място се танцуваше. А жителите и гостите на града играеха, за да (по)кажат, като едни истински съвременни европейци, че са независими!

DSC01385
Вечерта празненствата не приключиха. Над 40 хил. души се сбраха на площада пред Царевец – толкова много хора на едно място у нас трудно могат да бъдат събрани, но не и в Търново. Те бяха там, за да гледат „Звук и светлина“, спектакъл, изцяло оправдаващ името си и нямащ равен у нас. Впечатлен от красотата на града британец на име Анди Фокнър направи истински фурор с половинчасово лазерно шоу в небето над града, а с фойерверките – Велико Търново сложи в малкия си джоб всички чествания у нас, и тези за Деня на Съединението в Пловдив, и тези на 3-ти март в София.

текст и снимки: Стамат Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)