everest-camp_1024

Величественият Еверест е покрит с боклук

24 юни 2018

Най-високата планина на света, се е превърнала в едно от най- големите бунища за последните няколко десетилетия. Това се случва благодарение на богати турсити, които безгрижно оставят всякакъв боклук след себе си. 

Научният изследовател сър Едмънд Хилъри изкачва 8,848 метра високият връх, познат под името Чомолунгма в Тибет и Шагармата в Непал, през 1953 г.  От тогава насетне хиляди смелчаци поемат по неговите стъпки. Но каквото отива нагоре, не винаги се връща надолу, което води до тонове боклук из планинската верига.

Проблемът не е в телата на загиналите в опит да изкачат върха, които често се намират на твърде рискови места, за да бъдат свалени. Проблемът е в тези, които успяват да слязат, но избират да не приберат в багажа си, палатки, счупени сечива за катерене, празни газови бутилчици и какво ли още не.

Това е ужасна гледка“, споделя шерпът Пемба Дорже. „Планината е пълна с тонове боклук„.

И Тибет и Непал са изградили система която да окуражава туристите да свалят своя боклук в градовете. Тибет налага глоба от 100 долара за всеки килограм зарязан боклук, а Непал изисква 4, 000 долара  депозит от всеки екип тръгнал да изкачва Еверест. Депозитът се връща, щом всеки член на екипа донесе надолу поне 8 килограма боклук.

103154522-bcbf23e71fe82c9a11da8c9a6665224cfc54f5db-s900-c85

Непалците отчитат, че този мярка води до прибирането на поне 25 тона боклук, но това е просто малка част от всичките бутилки и метал. Проблемът е, че много туристи, които вече са изхарчили около 100 000 долара за изкачването, просто не се интересуват от връщането на депозита.

Според данни от 2016 г., местните шерпи чистят поне 11, 793 кг, боклук от планината след всеки сезон, оставяйки го окопан край близките села. Това води до замърсявания за местните, тъй като в топлия сезон, боклукът си проправя път към реките.

Не малко хора се опитват да решат проблема. Различни инжинери се опитват да преобразуват отпадъците в завод за биогаз, и да ги използват като възобновяеми горива. Местни групи работят за почистване на планината.

От китайска страна, от околностите на Еверест са свалили било 8, 5 тона отпадъци между април и юни тази година, а Комитетът за контрол на замърсяването в Сагармата, действащ от страна на Непал от 1991 г. насам, внедрява програми за поддържане на чиста планина.

Най-добрият начин да се реагира на този проблем разбира се, би бил хората сами да поемат отговорност за собствените си боклуци, но това очевидно е твърде високо изискване за много от тях.

Източник:  ScienceAlert

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)