Венециански символи

04 август 2015

Венеция е един от емблематичните италиански градове, но всъщност не е особено голяма. За сметка на това е препратила в световната история и стилистика толкова много символи и усещания, които са я превърнали в притегателна точка на хората от всички краища на света. Нека си поговорим за венецианските символи, които със сигурност всички знаете и са станали част от възприятията ви под една или друга форма, част от понятието Венеция.

Венециански символи

Маските…
Истинската венецианска маска е история и съдба. Тя е ювелирно майсторско творение, изработвано от прочути майстори. Оригиналните струват скъпо. Но все пак, ако искате да се докоснете до тях, може да намерите на всяка крачка в града на каналите в сувенирните магазини и по-достъпни аналози.  Всяка една от маските има своето значение и история. Най-популярните костюми са на знатни особи и на шутове, на персонажи от Комедия дел Арте. Дами с огромни кринолини, пищни перуки и украшения по главите с изящни разноцветни маски, изразяващи изящество и финес на чертите и липса на всякаква емоция, господа с перуки, дълги черни пелерини, маски с огромни носове или шапки на шутове със звънчета, изпълват улиците. Всъщност по време на Карнавала мъжете се обличат като жени, жените стават мъже, бедните се превръщат в знатни особи, а кралете се обличат като шутове. Всички те са актьори от един от най-неповторимите спектакли в света, представен на огромната сцена, в която се превръща Венеция по време на карнавала. Ето, че споменахме и за втората емблема на града:

Picture 1 074

Карнавалът
Според някои започва от езическия празник на римляните Сатурналии. По това време робът получавал възможност да седи с господаря си на една маса, нещо повече – благородникът поднасял виното на роба. По време на празника се избирал лъжекрал, когото убивали накрая. След приемането на християнството множество езически празници били забранени. Карнавалът бил един от тях и забраната се спазвала стриктно до Възраждането. Според други източници традицията на венецианския карнавал датира от 998 г, когато хърватски пирати откраднали местна невеста. Младите венецианци се хвърлили да гонят пиратите и освободили девойката. В чест на успешната операция устроили празник, дал началото на карнавала. През 1769 г. австрийският император Франческо Джузепе, който гостувал на фамилията Рецони, взел участие в уличните веселби инкогнито. Оттогава кралските величия са редовни участници във всенародното веселие.
Празненството почвало в деня след Коледа с парадно шествие, водено от бикове, украсени с венци от цветя. Процесията завършвала на пл. „Сан Марко“, където биковете били обезглавявани пред дожа с един саблен удар. Карнавалът завършвал на Сирни Заговезни. В полунощ на площад „Сан Марко“ всички сваляли маските с възгласи „Еl va, El va!“. Това е неповторимият карнавал на Венеция и знаменития площад „Сан Марко“,  където лъвовете летят, а гълъбите ходят.

Picture 1 095

Гълъбите
Ето че стигнахме и до тях. Всъщност тези птици се срещат на много места, но тук, във Венеция, те са нещо различно! Те са друго понятие. В обикновените дни от годината туристите, идващи от пристанището, са посрещани от ята гълъби, неотменна част от емоцията Венеция. Твърди се, че първите пернати били донесени от Кипър в дар на жената на дожа. В дните на карнавала обаче гълъбите като че ли са изчезнали, прогонени от шума и страстта на уличната вакханалия. Площадът е облян от светлина, лее се топло вино с подправки, сливат се различни ритми, на огромна сцена се възпроизвеждат художествено исторически събития, гърмят фойерверки, летят конфети. Терасите на базиликата „Сан Марко“ и на Двореца на дожите, на Кулата на Венеция са натежали от огромни гроздове хора, които танцуват, пеят и се забавляват. Всички се целуват. Всички са опиянени от любов, освободени от задръжки, предразсъдъци, подвластни на общата магия от звуци, ухания и светлини. Но само поставете в шепите си царевични зърна и … те сякаш изникват отнякъде и се събират безстрашно върху теб! И за да е пълно усещането за Града на каналите, нека се насочим към тях и се качим на следващия венециански символ:

IMGP5001

Гондолите
За първи път гондолата се е появила в края на XIII в. „Гондола“ според „Венецианския речник“ на Матинели означава лодчица. Уникалният италиански съд е дълъг 11 м и е широк 1,40 м, а тежи около 600 кг. Има асиметрична форма. Лявата страна е по-широка от дясната с около 24 см и затова гондолата винаги е леко наклонена. Правят се от 8 различни вида дърво и от 280 различни части от местни майстори. Заради редкия ръчен труд стойността на 1 лодка надхвърля 30 000 евро, а за изграждането й са нужни 3 г. Лесно се управлява от 1 човек с 1 весло. Днес по Канале Гранде плават около 500 гондоли, а преди 100 г. те са били около 14 800. Днес гондолиерите, противно на очакванията, не пеят. Но може да се намери и такъв… Очевидно ние, от In LIFE сме си късметлии.
Но да се върнем във вековете – в гондолите забелязваме прекрасно костюмирани участници в карнавала, прегърнати и опиянени от любов. Изгубват се в мрака по пътя за тайнствени нощни преживявания. Частните маскаради в старинни венециански дворци, известни като Балове на Казанова. Ето, че дойдохме и до другата емблема на Венеция…

Picture 1 130

Казанова
Всички сме гледали филми, нали? Тайнствените балове само за отбрана публика… Тук веднага изплуват в съзнанието ни сцените от филма на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“. Мнозина, наблюдавайки пътуващите в гондолите, развихрят фантазията си и си представят горещи картини на загадъчни сладострастни изживявания. Много венециански търговци вече теглят дивиденти от филма – на не една и две работилници из Венеция може да се види следната табела: „Оттук Стенли Кубрик купи маските за филма „Широко затворени очи.“ Едва ли някой е успял до сега да надникне в тайните на Казанова докрай. Нито е преброил любовниците му. Затова – нека и ние да  оставим мистично забулени тайните на палавия венецианец и да продължим към следващия символ.

Picture 1 031

Венецианските прозорци
Прозорците в града на лагуната са повече от характерни. Те, обаче не са венецианско творение, а са пренесени от Изтока, както и много други културни елементи и настроения. Това е типично близкоизточен дизайн, със странично обкантване с усукани колони и завършек със заострена аркада. Но венецианци също са добавили един важен мотив – четирилистната детелина или по-скоро Кръста в една интересна стилизирана форма от четири еднакви овала, съединени в средата.

IMGP4770

Всъщност, можем да продължим с още символи – каналите, ръчно тъканите гоблени, стъклото Мурано, зодиакалният часовник и много други. Ние, от In LIFE бихме прибавили и още един символ – световната Олимпиада по изкуство Биенале Венеция, което отразихме специално за вас. Вива Венеция!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)