4957388

Вероятно жена ще оглави ООН

22 юли 2016

Съветът за сигурност на ООН започна изпит на кандидатите за наследник на Бан Ки Мун.
Няколко жени фигурират сред фаворитите, сред които е и българката Ирина Бокова. Състезанието трябва да завърши през септември. В четвъртък започна поредица от гласувания, които трябва да посочат наследника на Бан Ки Мун.

Сегашният генерален секретар на ООН ще завърши втория си и последен мандат от 5 години в края на годината. Появиха се 12 претенденти за да го наследят. От 70 години насам, изборът на генерален секретар на ООН се прави при закрити врата. Но този път Асамблеята наложи един напълно нов и малко по-прозрачен процес: писмо със заявление, автобиография, символ верую и за край голямо изслушване.

От 1945 г. ООН винаги е ръководена от мъже. Всички от различни части на света, за да не се гледа на ООН като на една организация под шапката на Запада. Ако се прилага този принцип на географска ротация, позицията трябва да бъде дадена на Източна Европа. Това е  единствената географска област, която все още не е била представена на този пост.

Ирина Бокова, кандидат за Генерален секретар на ООН

Ирина Бокова, кандидат за Генерален секретар на ООН

Появи се и идеята, че жена би могла да бъде избрана за първи път на тази престижна позиция.
Българката Ирина Бокова (на 63) и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО (Органицацията на ООН за образование, наука и култура) изглежда големият фаворит. Кандидатката извежда напред своя опит и международна известност. Тя е била изпълняваща длъжността министър на външните работи, координатор за взаимоотношенията между България и Европейския съюз и посланик на България във Франция, Монако и ЮНЕСКО.През 2009 година тя оглави ЮНЕСКО, като стана първата жена, която води тази институция на ООН. Но Ирина Бокова не води състезанието, защото три други имена са сред фаворитите.

Хелън Кларк, кандидат за поста Генерален секретар на ООН

Хелън Кларк, кандидат за поста Генерален секретар на ООН

На първо място това е Хелън Кларк. Тази новозеландка на 66 години, бивш министър-председател, сега оглавява Програмата на ООН за развитие. Това я прави най-високопоставената жена в йерархията на ООН. В началото на април тя се кандидатира официално, подчертавайки своя „управленски опит в продължение на почти 30 години, както в своята страна, така и в Организацията на обединените нации“.

Сузана Малкора, кандидат за поста Генерален секретар на ООН

Сузана Малкора, кандидат за поста Генерален секретар на ООН

Другата фаворитка е Сузана Малкора (на 61), сега министър на външните работи на Аржентина. Дипломатката е била от 2008 до 2012 година шеф на кабинета на Бан Ки Мун. Преди това тя е заместник-директор на Световната програма за прехрана, където наблюдаваше спешните хуманитарни операции в над 80 страни.

Сред предполагаемите фаворити има един мъж – Антонио Гутериш (67 години), бивш португалски премиер. На времето спряган за президент на страната си, накрая назначен за Върховният комисар за бежанците в ООН, посочен от предшественика на Бан Ки Мун. Окончателното решение ще е на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати, Русия, Великобритания, Китай и Франция ще направят своя избор след изслушванията, преди да препоръчат кандидат на Общото събрание, което се очаква официално да потвърди решението най-късно през септември. Новият генерален секретар на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

данни: Фигаро

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)