Веско Ешкенази: За таланта няма граници!

11 януари 2019

Името „Веско Ешкенази“ говори много и то не само в България, но и далеч извън географските й ширини. Един от най-виртуозните цигулари в света е живо доказателство, че за дарбата няма граници. Той е концерт-майстор на Кралския оркестър на Амстердам. Номиниран е за „Грами“, а освен, че е много талантлив е и човек с голямо сърце. Слънчевата му усмивка те грабва още веднага при контакта с него.

Веско Ешкенази произлиза от стар музикален род. Дядо му е самоук музикант тромпетист. Баща му е първи кларнетист на Софийската филхармония, а майка му е виолистка в оркестъра на операта.

Веско Ешкенази

Никога не е крил, че музиката е най-голямата му любов. На 11 години е концерт-майстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Веско Ешкенази завършва музикалното училище в София, а след това и Консерваторията. Един от хората, предопределили блестящата му музикална кариера е проф. Ифра Нийман.

Британецът открива таланта на младия цигулар на Варненския музикален фестивал и успява да убеди тогавашния комитет по култура да го пуснат на специализация в чужбина. Благодарение на него Веско завършва майсторски клас в лондонския Гилдхол Скул. Това е уникален шанс за него и така се отваря пътя му към световната сцена.

Макар да живее в Холандия, големият музикант непрекъснато участва в артистични и обществени проекти в България.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)