Веско Ешкенази: За таланта няма граници

13 март 2017

Веско Ешкенази е световноизвестен български цигулар, който е доказателство за това, че дарбата не познава граници. Той е концерт-майстор на Кралския оркестър на Амстердам. Номиниран е за „Грами“, а освен, че е много талантлив е и човек с голямо сърце. Слънчевата му усмивка те грабва още веднага при контакта с него. Поводът да се срещнем с него е последното му гостуване в София за участието му в благотворителния бал на фондация „Свети Иван Рилски“.

Още по темата: Фондация ,, Св. Иван Рилски “ – с една мисия: „добруване“

Веско Ешкенази произлиза от стар музикален род. Дядо му е самоук музикант тромпетист. Баща му е първи кларнетист на Софийската филхармония, а майка му е виолистка в оркестъра на операта.

Виртуозен музикант, той признава, че музиката е най-голямата му любов. На 11 години е концерт-майстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Веско Ешкенази завършва музикалното училище в София, а след това и Консерваторията. Един от хората, предопределили блестящата му музикална кариера е проф. Ифра Нийман. Британецът открива таланта на младия цигулар на Варненския музикален фестивал и успява да убеди тогавашния комитет по култура да го пуснат на специализация в чужбина. Благодарение на него Веско завършва майсторски клас в лондонския Гилдхол Скул. Това е уникален шанс за него и така се отваря пътя му към световната сцена.

Макар да живее в Холандия, големият музикант непрекъснато участва в артистични и обществени проекти в България. Последната му обществена кауза е факта, че стана лице на благотворителната кампания и наградите за медицина на фондация „Свети Иван Рилски“, председателствана от д-р Луиза Георгиева.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)