DSC_0741

Вече и в Перник има къде да се оставят ненужните дрехи и от тях да има полза

17 октомври 2018

От днес официално функционират два контейнера за текстилни отпадъци, които след това да бъдат оползотворени максимално добре. Контейнерите са поставени пред двата магазина на Лидъл в града. На среща при Областния управител Ирена Соколова инициативата беше презентирана от основните „виновници“ тя да бъде успешно реализирана и в Перник. Представителител на фирма „Хюманита“ за България, БЧК, Лидъл. На срещата присъства и кметът Вяра Церовска.

DSC_0600

„Перник е третият град в който се поставят тези контейнери, след София и Пловдив. Текстилът който се оставя в тях се използва на 100 процента. Годните за последваща употреба дрехи се предоставят на страни от третия свят, останалите се рециклират и от тях се правят много необходими за ежедневието неща. Инициативата има много подръжници и намира все по голяма популярност. 25 години след като това е започнато да се прави в Западна Европа, започва прилагането му и в България. Вярвам, че този проект ще бъде успешен и в Перник“ – сподели директорът на „Хюманита“ за България Антон Гичев.

Областният управител Ирена Соколова сподели, че е доволна от изключително доброто взаимодействие с представителите на Лидъл, които са партньори в начинанието. Тя благодари на БЧК за добрата съвместна работа.Стана ясно, че от всеки килограм рециклирани стари дрехи се отделят средства за БЧК, които да се използват за бедствия и аварии.

Вижте още: Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова участва в Есенна академия на ЕНП Жени в Атина

Кметът Церовска поздрави Ирена Соколова за това, че като областен управител е направила всичко възможно това да се случи в Перник. Това е възможност да бъдем изключително полезни. Ще се изненадате колко неочаквано добри успехи ще има това в града – каза още кметът.

Контейнерите имат вместимост 200 кг. В началото те ще се събират през ден, след това ако се наложи това ще стане ежедневно. Перничани трябва да знаят, че дрехите трябва да са чисти и прибрани в найлонови торбички. След това се пускат в контейнерите.

DSC_0687

Днес първокласници от ОУ „Св. Иван Рилски“ на място се запознаха с това, колко е важно да не се хвърлят старите дрехи лично от Пандата, която е запазен знак на кампанията.

текст и снимки: Perniknews.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)