БАН

Взаимодействието човек-робот изследват от БАН

07 април 2018

Първото обучение по проекта на Института по роботика – БАН „Кибер-физични системи за педагогическа рехабилитация в специалното образование“ (CybSPEED: Cyber-Physical Systems for Pedagogical Rehabilitation in Special Education) започна на 30 март 2018 г. в Дом на учения – БАН. За това съобщават от Българската академия на науките.

Проектът е в рамките на програмата „Мария Склодовска Кюри” към „Хоризонт 2020” – Изследоватателски и иновационен обмен на персонал (RISE – Research and Innovation Staff Exchange – 2017). Чрез CybSPEED ще се реализират и изследват множество сценарии на взаимодействието човек-робот, включващи игри, педагогически задачи и сценично поведение, в които деца и възрастни ще развиват способности, които в стандартни ситуации са проблем за тях. Комплексните изследвания ще се провеждат в интердисциплинарна и интер-секторна мрежа от организации от България, Испания, Франция, Гърция, Чили, Мароко и Япония.

Концепцията на проекта е, че роботите – независимо дали хуманоидни или абстрактни – играят социализираща роля и могат да са успешни асистенти на педагозите. Те биха извършвали рутинни и уморителни дейности, позволяващи на педагога да се фокусира върху индивидуална работа с децата и развитието на техния талант. Театърът като изкуство може да инспирира развитието на роботиката както технологично, така и естетично.

Снимка: БАН

Снимка: БАН

Лектори по време на обучението бяха клиничният психолог Кристина Дардани от Университета в Бристъл, Великобритания и проф. Хироаки Уагатсума от Университета на Кюшу, Факултет по науки за живота и системно инженерство. Кристина Дардани има дългогодишен опит с работа с деца от аутистичния спектър, както и изследователска дейност, свързана с използването на роботи в клинични условия за подобряване на комуникативните умения на децата. Проф. Хироаки Уагатсума говори по темите за създаване на антропоморфни роботи, моделиране на процеси, протичащи в мозъка на човека, които могат да инспирират създаването на нов тип роботи и методи за регистрация и анализ на когнитивни процеси, когато наблюдаваме или общуваме с роботите.

Приветствието на Роберта – хуманоидният робот на Института по роботика – е създадено и програмирано от докторант Лейре Озаета от Университета в Страната на баските, която е на специализация в Института.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: БАН

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)