Вида Пиронкова, която пусна „Гълъбо“ да лети

09 февруари 2017

Първият сингъл „Гълъбо“ от албума „Емпатия“ на Вида Пиронкова надмина всички рекорди на YouTube за българска и етно музика, като до този момент клипът е видян от 284 268 души и е на първо място в раздела „Набиращи популярност“. Активността на музикалните фенове е толкова мощна, че от световноизвестния лидер за видео обмен звъннали на продуцента Игор Марковски, за да го уведомят, че са направили проверка дали няма манипулации.

Вида Пиронкова в студиото на In Life TV

Вида Пиронкова в студиото на In Life TV

Изключително въздействащата балада „Гълъбо“ е в изпълнение на Миро, а текстът и музиката са създадени от Вида Пиронкова. В записа на музиката участва пловдивчанката Анет Артинян – виолончело, а проф. Людмил Ангелов свири на роял Steinway and Sons.

Клипът на песента е заснет от режисьорите Васил Стефанов и Стефка Николова, а ролите са поверени на Красена Ангелова и Димо Алексиев, пресъздаващи една вълнуваща история за силата на любовта.

Вида Пиронкова, която пусна "Гълъбо" да лети

Вида Пиронкова, която пусна „Гълъбо“ да лети

Вида Пиронкова е родена в Пловдив. Дъщеря е на големия български художник Енчо Пиронков. Завършва пиано в СМУ „Любомир Пипков“ и музикално-танцовата академия в Пловдив при проф. Георги Петров. Песента й „Ела“ получава наградата на журналистите на фестивала „Златният Орфей“ през 1993 г. Има издаден съвместен албум с Надя Ботева – „Керванът“. Пет години работи в Рим като консултант в галерия Ital Arte Fine Print и като галерист в Studio d’Arte. Писала е критични статии по изобразително изкуство, работила е като редактор в списание за архитектура, строителство и дизайн „Детайли“ и като музикален редактор в „Балкантон“.

Творческата и генетичната връзка между поколенията, естествената приемственост, са нещо срещано, както в историческата, така и в съвременната практика. Вида Пиронкова не само оборва максимата, че при талантите природата си почива едно поколение, но и доказва, че избухва с още по-голяма сила и разностранност. Тя се чувствува еднакво вдъхновена между нотите и гамите, както и с палитра и четка в ръка. Със същия размах талантливо жонглира с малката пластика и малките разкази.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)