Виена си е Виена!

26 май 2017

Нали знаете онзи виц, дето завършва с фразата Виена си е Виена? И да не го знаете – сентенцията е ясна и категорична. Виена наистина е не просто столица на Австрия, Виена е емблема – на реда, на чистотата, на ювелирните сгради, на невероятните дворци, на музиката, на Изкуството, на Моцарт и Климт. Или казано по друг начин – най-добрият град за живеене в света според световната класация. И това не е за първи път – от 10 години насам Виена печели или първо или второ място  в този рейтинг.

Още по темата: Виена без изненади отново е най-добрият град за живеене

Дворецът Белведере във Виена - домът на Целувката на Климт

Дворецът Белведере във Виена – домът на Целувката на Климт

Виена е сравнително малък град, с население около 1.5 милиона жители. Тя е разделена на квартали, които тук се наричат бицирк. Сърцето на града е 1 бицирк – Инерещад, където са разположени множество дворци, катедрали, паметници на културата и емблематични сгради. За любителите на историята е трудно да изберат къде по-напред да отидат – дали в централния Дворец Хофбург, дали в изящния Белведере, приютил Целувката на Климт, дали в огледалните Дворци на императрица Мария Терезия…

Още по темата: Дворецът Белведере – домът на Целувката на Климт

Катедралата Карлскирхе  във Виена и парка пред нея

Катедралата Карлскирхе във Виена и парка пред нея

Емблематичните сгради на Виена са подредени като  изящна гирлянда по Ринга – булевардът с формата на пръстен, който обикаля идеалния център на града. Започваме пътешествието си от Урания – старата „речна порта“ на Виена, а днес Обсерватория, преминаваме покрай Музеят за приложни изкуства МАК, накипрения Щадт парк, бароковия разкош на Курт Салон и …стигаме до Операта.

Още по темата: МАК – 150 години един различен музей във Виена
Още по темата: Виенска разходка по  Ринга…

IMGP8319

Виена

Покрай паметника на Гьоте приближаваме към централния дворцов комплекс Хофбург. За да го достигнем, преминаваме покрай оградата от масивно ковано желязо на Бурггардън. Туристите са навсякъде, но тук е първата тълпа пред паметника на Моцарт – символ на австрийската култура от векове до днес. Снимките не спират и за миг, а цветните алеи чертаят музикалната стълбица и „ключа сол“. И ето – пред очите ни се разкрива с целия си блясък Двореца Хофбург. Той е цялостен дворцов  комплекс, в сградите на които векове наред се е управлявала могъщата Австро-унгарска империя, а днес повечето от тях са музеи.

amazing-libraries-25__880

Австрийската Национална Библиотека – част от дворцовия комплекс Хофбург

Тук се намира и една от най-красивите и богати библиотеки в света – Националната библиотека на Австрия. Ако погледнеш през ювелирната решетка от ковано желязо, украсяваща един от сводовете – любима на художници и романтици, виждаш апартамента на Сиси.  Красивата императрица Елисавета Баварска, превърнала се в модна икона за времето си и нарицателно за бунтарка.

CSD1 078

Параднат афасада на Двореца Хофбург

Просторен двор, мащабни постаменти и скулптури, барокови сгради с помпозна архитектура и респектиращ детайл. Хофбург, зимната резиденция на австрийската династия Хабсбург  притежава около 2600 зали и стаи. Някои от тях и днес се използват от правителството и Президента на Австрия. Средновековният замък вероятно бил построен много преди Хабсбургите да поемат управлението на империята. Документите говорят, че още в 1279 г. австрийските управници живеели именно в Хофбург. Практически всеки един от императорите е развивал и пристроявал двореца и от малък замък, Хофбург се превърнал в бляскав столичен дворец и резиденция.

IMGP0228

Сградата на австрийския Парламент

Напред по Ринга, пред очите ни блясва с белотата и с разпознаваемия си силует сградата на Парламента. Казваме разпознаваем, защото челната колонада е копие на Партенона в Атина. А и масивната скулптора на богинята Атина Палада, ситуирана централно пред сградата, съвсем затвърждава древното влияние с днешен прочит. Днес предстои реставрацията му /независимо, че по нищо не личи да се налага такава/, а в проектантския екип с макетиране участва и ателието на българина Иван Тошев, с който се срещаме във Виена/ гледайте интригуващото ни интервя с него/.

Още по темата: Българинът Иван Тошев и неговата „рецепта за чудеса“

11260520_10153276967614250_4324660510849911361_n

Сградата на Кметството във Виена – Ратхаус по време на Лайф бал 2015

И ето, че вече сме пред знаменитата сграда Ратхаус – Кметството на Виена. Нейният силует е емблема на града и задължително участва в най-атрактивните спомени на всеки един турист, посетил австрийската столица. Пред приказната барокова сграда се случват най-големите атракции в града – най-известния Коледен базар, Зимната пързалка със светеща гора, панаири и представления и знаменателния LIFE BALL, разбира се, на който In LIFE ви е медиен партньор и ви правим свидетели на всяко от изданията му.

30a3e84afa

Виенският Университет

Следват сградите на Бургтиатър, на Виенският университет, на Виенската борса – една от най-старите в света и на Вотивкирхе – „Дантелената Катедрала“, както всички я наричат тук.

IMGP0173

Това е само една идея за разходка из красотите на Виена. Извън Ринга, забележителностите не свършват – в сравнително отдалечен квартал на Виена е Двореца Шьонбрун, близо до него е вилата на Климт. И още – Дворецът Белведере, Зимната резиденция на Принц Евгени, очарователния Дунао инсел – остров на река Дунав, атракционният парк Пратер, къщите на Хундервасер, емоционалния Гринцинг, разположен по хълмовете около Виена с хойриге/нещо като механи/ и пълно потапяне в австрийската кухня и култура… Тук дори и заводът за отпадъци е забележителност!

Още по темата: Да  преработиш боклуците с финес!

И така! Виена си е Виена! 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)