IMGP6691

Виена откри Коледен базар с цветовете на Франция

17 ноември 2015

Днес австрийската столица откри традиционният си Коледен базар на централния Щефенсплац, отдавайки почест и съпричастност към жертвите на трагичния терористичен акт в Париж. Дори и за някои да е все още рано за коледна украса и настроение, Виена открива своите приказни базари 40 дни преди Рождество Христово.

IMGP6700

Те се превръщат в любимо място за срещи на виенчани на чаша глю-вайн /греяно червено вино/ и пунш, а павилионите са отрупани с ръчно изработени сувенири и коледни играчки. Навсякъде ухае на канела.

IMGP6706

IMGP6703

IMGP6685

Катедралата Щефенцдом бе осветена в цветовете на френското знаме по силуетите си. В синьо, бяло и червено засветиха и скулпторите на Свети Стефан, както и трите прозореца на централната розетка. Първите посетители на накипрените павильони също изразиха съпричастност към трагедията, разиграла се в Париж.

IMGP6640

Днес през целия ден, пред сградата на Френското посолство във Виена, жители и гости на града продължиха да оставят цветя и палят свещи за жертвите на терористичните атаки. Цялата ограда на красивата сграда в стил Сецесион бе отрупана от постове и червени свещи. Дни след трагедията, все още още не спират хората, които прииждат и остават в минути мълчание.

IMGP6650

IMGP6641

IMGP6643

IMGP6648

Знамената на Франция и Европейския съюз са свалени. Охраната и полицейското присъствие в австрийската столица е засилено.

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)