L1060300

Виена празнува

27 октомври 2014

Вчера, 26 Октомври, Австрия отпразнува своя национален празник. С много музика, демонстрация на военна техника и отворени врати в повечето държавни институции- Парламент, Федералното Канцлерство, Министрества, Националната Бибилотека и редица музеи, виенчани отбелязаха деня на свободата.

L1060071

L1060190

На тази дата през 1955г е приет конституционен закон, по силата на който, Австрия става неутрална държава за вечни времена.  От балкона на двореца Белведере, тогавашният външен министър на Австрия – Леополд Фигл, обявява пред събралия се народ: “Австрия е свободна!”. На 26 октомври 1955 г. с акт на парламента неутралитетът става част от австрийската конституция. Оттогава Австрия празнува своя национален празник, тъй като се счита, че това е денят, в който и последните чужди войски са напуснали страната и това е първият ден, в който страната е отново независима и суверенна държава. Някои учени отиват по-далеч в тълкуването си защо точно този ден е избран за национален празник, а не например 15 май, когато официално Австрия получава независимостта си. Според тях, вписването на постоянния неутралитет в конституцията решава проблема с австрийската национална идентичност, тъй като отрежда на Австрия ролята на неутрална държава в едно ново геополитическо разпределение на силите, а оттам дава основа за изграждането на ново самочувствие.

L1060314

Именно с идеята за националното самочувствие  премина и вчерашното отбелязване на празника. На площада пред двореца бе строена огромно количество военна техника, която бе на разположение най-вече на децата. Те имаха възможност да се качат в истински танкове, военни вертолети, бронетранспортьори, да влязат и почувстват атмосферата в специално построен лазарет и военен лагер, а присъстващите станаха свидетели на различни демонстрации.

L1060308

L1060193

Най- важните държавни институции, по традиция, също отвориха врати и посрещнаха хиляди гости.

Канцлерът  Вернер Файман, федералният министър Йозеф Остермайер, секретарят Соня Стийбл посрещнаха лично гостите във  Федералното Канцлерство. От своя страна виенчани се възползваха от възможността да разговарят очи в очи с канцлера, да му зададат своите наболели въпроси, както и да си направят снимка с него.

L1060323

L1060324
Още в 9 часа рампата пред главния вход на Парламента бе изпълнена с желаещи да влязат и разгледат една от най-големите забележителности на Виена. Над 10800 гости от Германия и чужбина се възползваха от възможността да погледнат зад кулисите на Камарата и да поговорят с политиците.

L1060203

L1060289

Председателят на Народното събрание Doris Bures, Вицепредстедателят Карлхайнц Копф, външният министър – Себастиан Курц не пропуснаха да поздравят гостите лично.

L1060317

Библиотеката, Министрествата, много държавни музеи и дори Palais Epstein отвори врати на 26 октомври за обществеността.
L1060342

Празникът завърши с духова музика, много настроение и хиляди детски усмивки.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)