Виена си е Виена – разходка по Ринга…

18 юни 2016

Преди няколко дни предприехме разходка с каляска по един от най-големите булеварди в света – Виена Ринг. Пътешествието ни през зеления и просторен Ринг не е случайнo. Тази година се навършват 151 години от създаването му. Австро-унгарският император Франц Йозеф се оказва прав, казвайки при откриването му „Това ще ме надживее!„. Започнахме пътешествието си от Урания – старата „речна порта“ на Виена, а днес Обсерватория, преминахме покрай Музеят за приложни изкуства МАК, накипрения Щадт парк, бароковия разкош на Курт Салон и …стигнахме до Операта. Сега нека продължим напред.

IMGP8319

Покрай паметника на Гьоте приближаваме към централния дворцов комплекс Хофбург. За да го достигнем, преминаваме покрай оградата от масивно ковано желязо на Бурггардън, където виждаме нова тълпа туристи. Те са струпани пред паметника на Моцарт – символ на австрийската култура от векове до днес. Снимките не спират и за миг, а цветните алеи чертаят музикалната стълбица и „ключа сол“. И ето – пред очите ни се разкрива с целия си блясък Двореца Хофбург. Той е цялостен дворцов  комплекс, в сградите на които векове наред се е управлявала могъщата Австро-унгарска империя, а днес повечето сгради са музеи.

amazing-libraries-25__880

Тук се намира и една от най-красивите и богати библиотеки в света – Националната библиотека на Австрия. Ако погледнеш през ювелирната решетка от ковано желязо, украсяваща един от сводовете – любима на художници и романтици, виждаш Апартамента на Сиси.  Красивата императрица Елисавета Баварска, превърнала се в модна икона за времето си и нарицателно за бунтарка.

CSD1 078

Просторен двор, мащабни постаменти и скулптури, барокови сгради с помпозна архитектура и респектиращ детайл. Хофбург, зимната резиденция на австрийската династия Хабсбург  притежава около 2600 зали и стаи. Някои от тях и днес се използват от правителството и Президента на Австрия. Средновековният замък вероятно бил построен много преди Хабсбургите да поемат управлението на империята. Документите говорят, че още в 1279 г. австрийските управници живеели именно в Хофбург. Практически всеки един от императорите е развивал и пристроявал двореца и от малък замък, Хофбург се превърнал в бляскав столичен дворец и резиденция.

IMGP0228

Напред по Ринга, пред очите ни блясва с белотата и с разпознаваемия си силует сградата наПарламента. Казваме разпознаваем, защото челната колонада е копие на Партенона в Атина. А и масивната скулптора на богинята Атина Палада, ситуирана централно пред сградата, съвсем затвърждава древното влияние с днешен прочит. Днес предстои реставрацията му /независимо, че по нищо не личи да се налага такава/, а в проектантския екип с макетиране участва и ателието на българина Иван Тошев, с който се срещаме във Виена/ гледайте интригуващото ни интервя с него/.

11260520_10153276967614250_4324660510849911361_n

И ето, че вече сме пред знаменитата сграда Ратхаус – Кметството на Виена. Нейният силует е емблема на града и задължително участва в най-атрактивните спомени на всеки един турист, посетил австрийската столица. Пред приказната барокова сграда се случват най-големите атракции в града – най-известния Коледен базар, Зимната пързалка със светеща гора, панаири и представления и знаменателния LIFE BALL, разбира се, на който In LIFE ви направи свидетели преди по-малко от месец.

30a3e84afa

Следват сградите на Бургтиатър, на Виенският университет, който тази година празнува своята 650-та годишнина, на Виенската борса – една от най-старите в света и на Вотивкирхе – „Дантелената Катедрала“, както всички я наричат тук. Рингът – най-тържествения булевард е разделен на девет отсечки с различни знакови наименования, във всяка от които обаче присъства думата „ринг“. Така например, дъгата около операта се нарича логично „Опернринг“, тази покрай градския парк – „Паркринг“, а тази пред парламента е кръстена на „бащата на републиката“ д-р Карл Ренер.

IMGP0173

Все едно как сте предприели разходката си по ринга – пеша или с каляска, то тя преминава на един дъх, защото забележителностите и дантелените сгради претъпкани с история и усещания, не ти оставят дъх.

Виена си е Виена! Или просто „Хора, пътища, салтанати…“, както би казал Бай Ганьо… 
Но най-точно ще определим това място, ако припомним, че Виена е  най-харесваният град за живеене в света вече за N-ти пореден път!

текст: Валерия Симеонова
оператор: Кунчо Поляшки

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)