Българка ще е концертмайстор на Виенската филхармония пред 100 000 на концерта в двореца Шьонбрун

19 май 2017

На 25 май паркът на двореца Шьонбрун, някогашната лятна резиденция на Хабсбургите, отново ще се превърне в уникална концертна зала. За наша радост Виенските филхармоници отново ще бъдат изведени на сцената от цигуларката Албена Данаилова, която е един от концертмайсторите на прочутия оркестър.

Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на Виенската филхармония ще я изведе на концерта в парка на Двореца Шьонбрун

Албена Данаилова – първата жена концертмайстор на Виенската филхармония ще я изведе на концерта в парка на Двореца Шьонбрун

Още по темата: Дворецът Шьонбрун – Красивият Фонтан!

Дворецът Шьонбрун, Виена

Дворецът Шьонбрун, Виена

Дворецът Шьонбрун, Виена

Дворецът Шьонбрун, Виена

В 20:30 ч . на 25 май, четвъртък, Виенската филхармония кани всички любители на класическата музика на ежегодния си безплатен концерт под открито небе. Диригент на тазгодишния концерт ще бъде музикалният директор на Националния симфоничен оркестър във Вашингтон Кристоф Ешенбах, а специален гост е оперното сопрано Рене Флеминг.

Още по темата: Започва Summer Night Концерт в двореца Шьонбрун

Концерт на Виенската филхармония в парка на Двореца Шьонбрун

Концерт на Виенската филхармония в парка на Двореца Шьонбрун

Концерт в парка на Двореца Шьонбрун

Концерт в парка на Двореца Шьонбрун

Проявата, известна от 2008 г. под името „Концерт в лятна нощ“ се провежда за първи път през 2004 г. по случай най-голямото разширение на Европейския съюз досега и в началото е наричан „Концерт за Европа“. Всяка година на диригентския пулт застава някой от най-знаменитите диригенти в света. Сред тях са Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев, Лорин Маазел и Франц Велзер-Мьост. Тъй като „концертната зала“ е просто в парка пред двореца и зрителите достигат 100 000, не е възможно предварителна резервация на места. В случай, че метеорологичните условия не позволят провеждането на концерта на 25 май, организаторите са предвидили резервен вариант на 26 май.  За всички , които не могат да присъстват, остава възможността да го гледат на живо по телевизията. И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун.

Още по темата: Виена ZOO – най-старият зоопарк в света

New_1_DSCF9362

Програмата на концерта включва произведения на Дворжак, Чайковски, Рахманинов, Хумпердинг, както и теми от Хари Потър от Джон Уилямс.

IMGP2107

Оркестърът на Виенската филхармония ще бъде изведен на сцената в двореца Шьонбрун от двама концерт-майстори като един от тях ще бъде българката Албена Данаилова. Вече пет пъти тя води състава на прочутия оркестър и на световноизвестния Новогодишен концерт, който се провежда всяка година на 1-и януари в Музикферайн. След спечелване на конкурс през 2008 г. Албена Данаилова става първата жена концертмайстор на известния със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)