Концерт на Виенска филхармония в градините Шьонбрун

25 май 2017

Тази вечер паркът на двореца Шьонбрун, някогашната лятна резиденция на Хабсбургите, отново  се превърна в уникална концертна зала. За наша радост Виенските филхармоници бяха изведени на сцената от цигуларката Албена Данаилова, която е един от концертмайсторите на прочутия оркестър.

Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на Виенската филхармония ще я изведе на концерта в парка на Двореца Шьонбрун

Още по темата: Дворецът Шьонбрун – Красивият Фонтан!

Дворецът Шьонбрун, Виена

Концерт в парка на Двореца Шьонбрун

В 20:30 ч . Виенската филхармония започна своя ежегоден безплатен концерт под открито небе. Диригент на тазгодишния концерт е музикалният директор на Националния симфоничен оркестър във Вашингтон Кристоф Ешенбах, а специален гост е оперното сопрано Рене Флеминг.

Проявата, известна от 2008 г. под името „Концерт в лятна нощ“ се провежда за първи път през 2004 г. по случай най-голямото разширение на Европейския съюз досега и в началото е наричан „Концерт за Европа“. Всяка година на диригентския пулт застава някой от най-знаменитите диригенти в света. Сред тях са Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев, Лорин Маазел и Франц Велзер-Мьост. Тъй като „концертната зала“ е просто в парка пред двореца и зрителите достигат 100 000, не е възможно предварителна резервация на места.  За всички, които не могат да присъстват, остава възможността да го гледат на живо по телевизията –  ORF 2 и германската 3 SAT предават директно от парка Шьонбрун. В София австрийско Посолство кани почитателите на виенската класика да гледат заедно концерта на живо в НДК.

Още по темата: Виена ZOO – най-старият зоопарк в света

New_1_DSCF9362

Програмата на концерта включва произведения на Дворжак, Чайковски, Рахманинов, Хумпердинк, както и теми от Хари Потър от Джон Уилямс.

IMGP2107

Оркестърът на Виенската филхармония бе  изведен на сцената в двореца Шьонбрун от двама концерт-майстори, като един от тях българката Албена Данаилова. Вече пет пъти тя води състава на прочутия оркестър и на световноизвестния Новогодишен концерт, който се провежда всяка година на 1-и януари в Музикферайн. След спечелване на конкурс през 2008 г. Албена Данаилова става първата жена концертмайстор на известния със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)