IMGP7299

Виенските сладкарници се преобличат за бал!

24 януари 2016

Знаете ли какво е това Виенски салон? Със сигурност! Местата за ароматна напитка, горчиво кафе или меланж, похапване или порсто среща с приятели, отдавна са запазена емблема и са популярни в цял свят.
Знаете ли още как ги наричат? Първообраза на Фейсбук…

IMGP6805

В тях от векове кипи социален живот – там може да пиеш сутрешно кафе или меланж, може да прочетеш вестиците, да побъбриш с приятели по всяко време на деня, да поклюкарстваш и видиш интересни хора и лица, да седиш с часове на една чаша вода и да гледаш публиката, да похапнеш вкусно на обяд, да пиеш чаша бира или чаша вино с колеги, да хапнеш вурстчета или шницели, или други типични ястия от австрийската кухня, да вкусиш изобилието от торти и сладкиши,  да починеш, да се позабавляваш, да вечеряш, да… чисто и просто да бъдеш IN LIFE.

IMGP7296

Най-популярните салони в австрийската столица, с история от векове, и днес са притегателна точка за жадните за сувенири и усещания туристи. И не само. Те са любимо място на виенчани, израстнали с тяхната среда и култура. Всяка смяна на сезона, всяко събитие, всяко обществено настроение незабавно се отразява на витрините и менюто в култовите салони като Сахер, Демел, Кафе Централ, Ландман, Кафе Моцарт, Герстнер и други.

IMGP7289

И тъй като предстои сезона на баловете, които са една от най-харесваните и атрактивни поредица от събития във Виена, то съвсем обяснимо витрините са декорирани в бални мотиви.

IMGP7298

IMGP7297

Особено атрактивна е тази на Демел – салон с вековна история, прочут и емблематичен! Толкова, че и Алековият Бай Ганьо  се похвали на всичко живо, че се е „опнал на Демеля“, докато бе във Виена. Витрината е директна препратка към виенския Оперн бал и трескавата подготовка за него.

IMGP7303

IMGP7300

IMGP7302

Върху изящни туфи от бели цветя – рози и хортензии, танцуват три двойки, особено интересно стилизирани. Нали знаете от какво са тези цветя? От захар и глазура. Танцуващите двойки също. А елегантна валсова музика те пренася във вихъра на валса, в момента, в който приближиш витрината… Напълно обяснимо всеки турист да иска да се снима пред тази изящна постановка и да се реди с часове за свободна маса в култовия Демел.

IMGP7367

IMGP7369

Сахер поднася от витрината си специалните сувенири, превърнали се в култ – чашки за кафе и шоколад, плюшени мечета, готварски книги, селектиран чай, лимитирани ликьори и бонбони и естествено Торта Сахер в прочутите дървени опаковки. А за нея може да прочетете повече ето ТУК.

IMGP7383

Alles Valzer! Така е, в края на януари и през февруари във Виена –  Всичко е валс! Това е вдъхновението, създало и неповторимата витрина на Салон Герстнер. Танцуващи бонбони с бални рокли и фракове… Категорично фрак! Иначе не си мислете, че ще бъдете допуснати до Оперн бал!
Хайде – всичко е ВАЛС!

текст и снимки: Валерия Симеонова 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)