Виенски бал в София

13 февруари 2017

Дебютанти, „Полонеза на ветрилото“, „На хубавия син Дунав“ и разбира се, думите „Всичко е валс!“ Така започна 17-ият Виенски бал в София – събитие, което събира политици, дипломати, бизнесмени и културни дейци.

TON_4252

Тази година традиционният бал даде началото и на Дните на Виена в София, организирани от Бюрото за международни връзки на Община Виена. По този повод официалните гости от страна на най-добрия град за живеене в света бяха наистина многобройни. Негово превъзходителство посланикът на Република Австрия Роланд Хаузер и Председателят на общинския съвет на Виена увериха кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова, че със започващите дни на Виена в столицата започва и едно невероятно сътрудничество между двете столици в четири ключови за двата града области – екология, транспорт, културни наследство и паметници.

Австрийски експерти ще споделят опита си със своите български колеги и партньори за консервирането на паметници на културата във Виена и постиженията на града в интелигентната мобилност и иновациите на 13 и 14 февруари в галерия „Квадрат 500″.

Секретарят на Виенския клуб Мария Нейкова пък благодари на генералните спонсори Уникредит Булбанк и Шенкер, които от години подкрепят добрите им дела. 

TON_4259

TON_4314

И тази година каузата на бала бе благотворителна – с приходите от продажбата на кувертите ще бъдат подпомогнати домове за деца от семеен тип в София и фондация „Конкордия България”. За кулинарните изненади на вечерта отново се погрижи майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер. На миналогодишния Виенски бал шеф Ганстерер изненада гостите с лилави картофи, донесени специално от Австрия за бала и разкошен десерт – мус от маково семе. Тази година кулинарният посланик бе донесъл специално от Австрия сладко от червена боровинка, което бе специалната съставка на десерта, който около 400 души опитаха на бала. Освен млечен терин с червена боровинка, в менюто имаше още козе сирене с агнешки език, говеждо в сос от червено вино и разбира се традиционният гулаш, без който не минава нито един Виенски бал.

TON_4408

Самите гости бяха спазили дрескода на събитието и елегантно облечени в бални рокли и фракове се впуснаха в ритъма на ¾-ия такт на валса. По традиция първият танц бе изпълнен от дебютантите, подбрани с кастинг от елитни столични гимназии, облечени с рокли на модна къща „Принцес“ и фракове от „Агресия“.

TON_4332

Те танцуваха „Полонеза на ветрилото“ от Карл Михаел Цирер и „На хубавия, син Дунав“ от Йохан Щраус под звуците на Балния оркестър, дирижиран от маестро Найден Тодоров. Балет „Вая“ с хореограф Ваня Рошкова изпълни Валс „Виенско кафене“, от Роберт Щолц, а тенорът Пеньо Пирозов – песента „Руси или кестеняви“ също от Щолц.

TON_4340

Музикалната програма включваше произведения на Йохан Щраус – „Прилепът“ и „Цигански барон“ в изпълнение на солистите на НМТ „Стефан Македонски“ Добрина Икономова и Пеньо Пирозов, както и на Калина Жекова.

TON_4343

Водещи на вечерта бяха оперната певица Калина Жекова и австрийският хореограф Даниел Гилберс, които в среднощните часове отново поканиха гостите да танцуват кадрил под негово ръководството. Рич Бенд с ръководител Христо Кралев и солистката Соня Мембреньо в късните часове на нощта разнообразиха бала с популярна музика за танци.

TON_4365

Балът премина под знака на два прекрасни юбилея – 150 години от 1-то изпълнение „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус и 300 години от рождението на Мария Терезия. Всяка от дамите този път получи на влизане не един, а два подаръка – от Виенската и от Софийската община. В кокетна кутийка австрийците бяха поставили реплика на бижу, принадлежало на императрица Мария Терезия – гривна с перла и рубин, а българите обещават копринена кожа с два крема „четири в едно“ – с четири етерични масла, преобладаващо сред които розовото, естествено. 

Не мина и без традиционната „хойриге“ музика в изпълнение на дуо от Виена.

TON_4398

От вчерашната приказна нощ до 14 февруари дните на Виена в София продължават: софийският ретро трамвай става виенска територия. Всички са сърдечно поканени да се повозят безплатно в него. Виена изпраща любовта си към София под формата на най-голямото сърце, пълно със сладки изкушения на Манер, като всеки може да получи от вафличките подарък.

Дните на австрийската столица ще завършат във Военния клуб в деня на св. Валентин и Трифон Зарезан с вечер на виното, произведено от лозята на община Виена – един вълшебен край на инициативата под надслов „Виена обича София“.

 

Снимки от събитието можете да видите ТУК.

репортер: Пепа Попова
Фотограф: Антон Хариев

оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)