Akademikerball_APA

Невиждани протести помрачиха Виенските балове

29 януари 2016

Все ви разказвахме за очаровaнието и спокойствието на австрийската столица, но за всички е ясно, че Европа вече не е същата след кризата с бежанците. Ето, че и красивото бално спокойствие на Виена е нарушено от протести. Сега баловете са в разгара си. Всяка година повече от 450 бала се провеждат в града на валса. И тази година не прави изключение. Нямате представа за какъв богат бален календар става дума – Red Cross бал в City Hall, Ball в Хофбург Виена (Imperial Palace), „Ball – Jägerball,  Бал на  Ловците, Бал на юристите…И разбира се легендарния Топ Бал – Opern Ball!

balet1-91632-500x0

Всичко е известно от векове. Балната треска е превзела и младо и старо, дамите избират атрактивни и бляскави рокли, а господата – стилни фракове. Никой не си позволява да дойде на баловете неподготвен…, в смисъл – неспазил дрес кода! Никой! Всички са подготвени до последния детайл и пристигат с виенски каляски или лъскави лимузини.

ABD0106-20150130-650x435

Но тази година нищо не е същото!  Тази вечер, 29 януари, е прочутият Бал на Академиците.   От 12ч. по обяд в центъра на Виена се изсипва полиция, въоръжена до зъби. По традиция на този бал излизат ултра левите и националистите и протестират в името на неонацизма и националните ценности. А през тази година техните позиви имат особена сила, след като Австрия прие над 200 000 бежанци. Обществото и без това е настръхнало по темата. Една искрица, като този протест и … Ето, затова полициата е мобилизирана до последния човек, метрото и тролеите в центъра не работят, заграждения, линейки, полицейските коли са повече от хората по центъра на Виена. Какво ли ще се случи тази нощ? Витрините на емблематични магазини по центъра на Виена вече са потрошени. До къде ли ще стигне цялата тази ескалация на напрежение?

Demonstrationszug gegen den Akademikerball in Wien

Хиляди участници се включиха в демонстрацията. Балът на Академиците, който се провежда във централния дворец Хофбург тази нощ е само повод, за да се покаже общественото настроение.  Според полицията, около 5000 души се събират организирано от FPÖ бившия WKR. Но те са привлекли в следобедните часове още най-малко 8000 участници.
Всъщност това е Протест срещу Закона! Срещу всички онези законови разпоредби, които явно не работят в името на европейците. А тази година към всичко е добавена и абсолютната нетърпимост на австрийците към бежанците.

На този етап става дума за замерени полицаи с яйца, пускане на фойерверки, няколко потрошени витрини, сред които на австрийските флагмани Сваровски, Сахер, Палмерс. А бюрата за продажби на билети и пропуски за Баловете продължават да продават билети именно за Академичния бал…
Не е ясно как ще осъмне Виена, но ви обещаваме да я заснемем…

текст: Валерия Симеонова
снимки: Viennanow

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)