OMA-rem-koolhaas-new-tretyakov-gallery-designboom1800

Вижте как ще изглежда новата Третяковска галерия в Москва

24 февруари 2018

Планира се ремонт на  най-голямата музейна сграда в Русия, новата Третяковска галерия в Москва. Първоначално е завършена през 1983 г. и в момента се състои от няколко изложбени зали, с обща площ от 61 091 кв. м. В големия музей се помещава обширна и ценна колекция руско изкуство, включваща работи на Малевич, Кандински, Шагал и множество съветски художници. 

OMA-rem-koolhaas-new-tretyakov-gallery-designboom02OMA-rem-koolhaas-new-tretyakov-gallery-designboom03През годините обаче се правят многобройни импровизации и допълнения, които раздробяват огромните коридори и големите изложбени пространства в клъстери на по-малки помещения. Проектът на ОМА преосмисля ориентацията на сградата, създава основа за архитектурна диференциация и идентифицира четири сектора в музея: учебно заведение, образователен център, колекция и фестивална зала.

OMA-rem-koolhaas-new-tretyakov-gallery-designboom01Всяко пространство ще има отличителна идентичност и роля като част от галерията.
„Нашето предложение е преразглеждане на Третяковска галерия, фокусирайки се върху подобряването на нейната пространствена инфраструктура и премахването на нефункциониращите части“, обяснява Рем Кулхаас, ръководител на екипа.  „Също така отменяме абсолютното разделение между музея и художествената къща и премахваме няколко стени, за да направим различните компоненти по-достъпни и видими. Поради нейния размер е почти невъзможно да се приеме, че е хомогенна единица. Ще добавим модерни интервенции като ескалатори, подобряване на движението и съчетаване на различните автономни елементи на музейния комплекс „.

OMA-rem-koolhaas-new-tretyakov-gallery-designboom04

Входовете на галерията ще бъдат свързани с нов пешеходен маршрут, който следва по протежение на страната откъм река Москва. От външната страна, внимателно поставени „изрези“ на фасадата ще отворят вътрешните пространства към града.

изображение благодарение на OMA

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)