Градинката пред НДК - Паметникът "1300 години България" и съвсем "пресното" Лъвче

Виж София – преди 5 години и днес!

04 ноември 2017

Чували ли сте израза „с хубавото се свиква лесно“? Сайтът „България преди и след“ ни показа колко много от нещата, които сега приемаме за даденост, не съществуваха, или бяха жалко подобие на себе си, преди… 5 години. А при някои става дума дори за по-малко.

Лъвов мост - през 2012 и 2017 година.

Лъвов мост – през 2012 и 2017 година.

Дали въобще забелязваме разликите, там където ги има? Със сигурност сте виждали във вестниците занимателни игри от сорта на „Открийте 14-те разлики“, или пък онези малки кръстословици със скрити n на брой думи за ограждане. Как различните хора откриват тотално различен брой? И то на такава малка площ… Ами какво остава тогава за цял град, цяла държава, светът около нас?

"Хладилника" - разликите между 2012 и 2017 г. - малко кътче от един от най-променените райони на София

„Хладилника“ – разликите между 2012 и 2017 г. – малко кътче от един от най-променените райони на София

Да забелязваш малко или нищо е лесно – толкова, колкото е лесно да се откажеш. Оптимизмът изисква вглеждане, съпоставяне, мисъл, усилие. Възможностите съществуват, но само някои хора успяват да ги видят. Сигурно ви се е случвало да видите новооткрит магазин или въобще някакъв бизнес с много хитро име, продукти или табела и да си кажете „как аз не се сетих?“. Последно видях такъв на Красна поляна, леко „забит“ в една пресечка, но затова пък собствениците му са измислили следното: табелата с името му имитира голяма крайпътна табела за начало на селище, което по навик приковава погледите на хората още отдалече…

Районът при пазара в Борово - 2012 и 2017 г.

Районът при пазара в Борово – 2012 и 2017 г.

Тази статия е за София и със сигурност има много хора, които ще кажат „София не е България“, „Хубаво, но това се случва само в София“, „София е друга държава“. Дали? – Ами Капана, Главната, ЖП гарата, индустриалните зони в Пловдив? Алея първа, Централния площад, Зала Конгресна, улица Преслав във Варна? Бургас със ЖП гарата, Морската гара, Морската градина, вече най-развития наземен транспорт в страната;

Метростанция Летище София -сравнението от днес е със 2015-та..

Метростанция Летище София -сравнението от днес е със 2015-та..

Видин с Дунав мост 2; Благоевград с масово санирани блокове? Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен и т.н. – всички с обновени централни части, хипермаркети, санирания, реставрации, нови бизнеси и производства, нови автобуси, нови зали, електронни табла по спирките… – Всичко това са промени от последните години и може да не са толкова масови и много на брой, но след време винаги количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Централната част на Женския пазар - 2012 и 2017 г.

Централната част на Женския пазар – 2012 и 2017 г.

Материалът не промотира по никакъв начин определена политическа партия (а в последните години и без друго се изредиха невиждано много правителства). Освен това, поне половината от показаните обекти са частни. По-скоро, единственото, което биха могли да промотират, чрез нагледни факти, е свободният дух, свободния пазар и тази обществена система, която дава възможност на виждащия възможностите човек да разгърне потенциала си и да достигне нивото, което заслужава, така, че да е полезен на всички – държавната хазна се „храни“ от данъци – повече успешни хора означава повече пари за всичко и всички.

Бизнес сгради на Цариградско шосе, срещу The Mall 2012/2017 г.

Бизнес сгради на Цариградско шосе, срещу The Mall 2012/2017 г.

И така, нека някои хора да си повтарят „Нищо не се променя вече … години“, сменяйки всяка година „брояча“ на …, 25, 26, 27,… Нека, при положение, че затворихме гладното десетилетие на 90-те с минимална заплата 67 лева, снимките дори на масовите медии тогава продължаваха да са черно-бели, когато в САЩ вече са гледали HD-телевизия, а пък ние гледахме техните небостъргачи по филмите, на евтините си телевизори, със зяпнала уста.

Бул. Васил Левски - сравнение между 2012-та и 2015-та г.

Бул. Васил Левски – сравнение между 2012-та и 2015-та г.

През текущата 2017-та, на Столична община и се наложи да приема мораториуми за строителството на небостъргачи, тъй като има твърде много проекти за такива, включително в строеж. Под нас пък усилено се строи най-новата линия на метрото, която ще е с влакове без необходимост от машинист…

Околовръстен път, Западна дъга при Люлин 2012/2017 г.

Околовръстен път, Западна дъга при Люлин 2012/2017 г.

Много или малко са 5 години? Ами преди 5 години в София нямаше нито едно електронно табло по спирките и кога ще пристигне автобусът, в дъжд, пек и сняг, беше неизменно загадка. Нямаше и от онези белите автобуси с флоралните мотиви, нито от трамваите с екрани и климатик. А защо точно 5? – Това не е носталгия по едни години, в които прогресът се отчита на 5-годишни периоди, макар че, както ще видите, и тук имаме „преизпълняване“ – причината е просто, че през 2012-та година за пръв път колите на Гугъл обикалят и заснемат улиците на цяла България и чрез техните снимки за „преди“ и повечето мои за „след“ правя сравнение.

Сан Стефано плаза, ул. Сан Стефано 2012/2017 г.

Сан Стефано плаза, ул. Сан Стефано 2012/2017 г.

Гугъл са минавали засега само още един път – през 2015-та. В никакъв случай не липсват големи промени и през предишния 5-годишен период (например Арена Армеец, сградите Red Apple, BLU Offices и др.), нито пък показаните по-долу промени са единствените за посочения период (има и още, например огромния София Ринг мол или така важната Индустриална зона Божурище).

Централна гара - сравнение между 2012 и 2017 г.

Централна гара – сравнение между 2012 и 2017 г.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)