Villa_Medici_Roma_01

Вила Медичи

25 април 2015

В деня, в който Италия чества своя национален празник, нека се разходим в една очарователна и много италианска вила в столицата Рим. Този дом е повече от типичен пример за стилната италианска архитектура и дизайн.

casparandriaansvanwittel_thevillamediciandgardeninrome

Villa Medici всъщност е цял архитектурен комплекс с богата градина,  граничещ с по-големите градини на парка Боргезе. Световно известните градини Боргезе са завладяли хълма Pincian, в непосредствена близост до църквата Тринита дей Монти.

dsc_2617_150px

Вила Медичи е построена от Фердинандо I Медичи, Великият херцог на Тоскана. Замахът и влиянието на една от най-прочутите управляващи фамилии от европейската история е известен. На тяхното меценатство човечеството дължи твърде много. Включително и тази вила – брилянтен образец на средновековната архитектура.

Joseph-Eugène_Lacroix_-_A_Studio_in_the_Villa_Medici,_Rome_-_Google_Art_Project

Фасадата на сградата е издържана в характерен стил – спокойни прави форми, богато орнаментирана фасада с нежни фрески, типичните италиански прозорци и симетрия във всеки детайл. И гордо завършва с характерните кули. Тя е сменяла цветовете си  многократно във вековете, но всички те са били вариация на бялото, с нюанс крем.

Mercury-and-Obelisk

Градините на вилата, с пищната си зеленина и спокойствие създават собствен свят и пренасят в Средновековието.

Elements-Room-Central

Muses-Room-Central

Elements-Room-Overall

Вътрешната архитектура на Вила Медичи е подчинена на пищното и дворцово ежедневие на създателите си. Богато орнаментирана, обсипана с фрески и орнаментирани стени и тавани, вилата се превръща в един от най-ценните образци на Средновековната италианска архитектура и художествена мисъл.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)