IMG_2331

Виртуозът Светослав Тодоров спечели наградата Стоян Камбарев

01 май 2018

На 30-ти април, за девета поредна година се състоя Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Kулминацията на успешната годишна творческа работа на Фондацията, носеща името на култовия театрален режисьор, отново събра арт елита на България. Тази година събитието бе в Сити Марк Арт Център – едно от новите и вече наложили се пространства за култура в центъра на столицата.

IMG_6272Уникалността на един от най-чаканите и престижни призове за млади творци у нас се състои в това, че не е строго профилиран в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.
Победителят получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. А кой е той? И тази година голямата награда определя жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев”- все водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС Деси Тенекеджиева.

IMG_6245

IMG_6784IMG_6780

IMG_6812СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ – пианист. Младият талант определено спечели бурните овации на всички присъстващи и вдъхнови с невероятната си усмивка и талант. Наградата му бе връчена от президента Росен Плевнелиев, който бе в залата в компанията на очарователната си нова половинка Деси Банева.  Светослав Тодоров получи наградата за вдъхновяващите си концертни изпълнения, с които прославя България на престижни сцени по света, за целеустремеността в музикалното образование и кариера, за финеса, динамиката и ентусиазма в музицирането, за свободата да излиза отвъд класическия жанр и да експериментира и за ранния пробив в мечтаните за всеки музикант сцени на „Роял Албърт Хол“ и „Карнеги Хол“.

Не само победителят обаче има стимул за висок полет в изкуството, a всеки един от номинираните, защото всички те получиха сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на Церемонията, а именно реализацията на мечтите и проектите на талантливите млади творци.

Ето и останалите номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2018:

IMG_6292

IMG_1913КРИСТИЯН МАЛИНОВ – фентъзи писател
Номиниран бе за впечатляващата си отдаденост по създаването на авторската си фентъзи поредица „Недосегаем“ и трите вече издадени книги от нея, за пробива на американския пазар, за смелостта да адаптира сънищата си и да ги претворява в увлекателни истории и за умението да води разказа интригуващо за възрастта си, показвайки силен усет за събитийна верига, конфликт и изненадващи обрати. Той получи и специалната награда на IN LIFE TV, връчена му от Весела Барбукова – портретен филм за творчеството и вдъхновенията му.

IMG_6377

ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА – MOUSE – художник, стрийт арт артист
Номинирана бе зa активната си разностранна дейност в широк спектър на изобразителното и визуалнo изкуствo, за експериментaлния си подход със стилове, техники, материали и повърхности, за ярко разпознаваемия си творчески отпечатък в градската среда и за отдадеността на мисията да предава уменията и любовта си към изкуството на талантливи деца в собствен клас по рисуване.

IMG_6545

ПАТРИЦИЯ ПЪНДЕВА – актриса
Номинирана бе за обещаващия си дебют на голяма сцена като Боряна в едноименната пиеса на Йордан Йовков, с който прави бърз и ярък пробив в Драматичен театър – Пловдив, за деликатното, но същевременно силно сценично присъствие и за творческия и предприемачески нюх да обедини под един покрив млади творци от различни сфери на изкуството в свое новосъздадено арт пространство.

IMG_6663MIXED MOTION PROJECT
ИЛКО ИЛИЕВ – фрийрънър,каскадьор и МАРИН КАФЕДЖИЙСКИ – оператор, фотограф
Летящият тандем бе номиниран за магичната комбинация между полет и изкуство, фикция и реалност, рискова игра и кино в авторското им видео 2D RUN, спечелило голяма награда в Ню Йорк, за ефектното преплитане и взаимно допълване на талантите им и за оригиналния замисъл и подход и креативно изпълнение на проектите им.

IMG_6409По традиция водещ на церемонията бе Ники Кънчев, а присъстващите имаха възможността да се насладят  на изпълненията на Мария Славова – миналогодишен носител на наградата Стоян Камбарев, Михаела Филева и др. След първото си успешно издание на бала Фондацията и на талантите в Лондон, през миналата година, на което In LIFE TV бе партньор, Деси Тенекеджиева анонсира и тазгодишното издание на събитието в английската столица, което ще се състои през ноември.

IMG_6889

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, Бон Марин и Енекод АД, основната подкрепа на Wilkinson Sword и благодарение на България Мол, Технополис, НДФ 13 века България, Premiere Tours, Prime Development, ресторанти Бодега, винарска изба Етно, Devin и Merci. Традиционни партньори на Фондацията са Арс Дижитал Студио, Софийски солисти, Активист38, Монте Мюзик и счетоводна къща РАН. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. NOVA film e продуцент на събитието.

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)