Висша индийска мода в България

22 юли 2016

Екзотичната мода на водещия дизайнер Рохит Бол пристигна у нас

Husne Tairaat  7
Засега – само в снимки, но и това е нещо, след като в България открай време Индия е позната с йога, Боливуд, аюрведа, тв сериали, класическа индийска кухня, музика и танци. Но вече не!
Фондация „Намасте България“, заедно с посолството на Индия у нас представя едно от непознатите лица на далечната страна – това на индийската висша мода.

изложба на индийският дизайнер Рохит Бол на "Мостът на влюбените"

изложба на индийският дизайнер Рохит Бол на „Мостът на влюбените“

Малко се знае за постиженията й, но на тях ще ни направят съпричастни фотосите с творбите на един от водещите модни дизайнери на Индия – Рохит Бол.
Колекциите му са определяни като шедьоври – интелигентни, грижливо обмислени, отличаващи се с въображение и напълно иновативни, но винаги адекватни на времето и внушаващи благоговение.
Изложбата “Индия – подиум на вечната красота“, се откри на 15 юли и ще украсява Моста на влюбените в София до 29 юли.
Във фотографиите се различават вълшебните лица на модерна Индия, а именно – уникални моменти от ревюта и модни спектакли на гуруто на съвременната индийска мода.

Husne Tairaat  6
Пристрастен към сдържаната елегантност и вечната класика, дизайнерът е наречен от списание Time „Господарят на платовете и фантазията от Индия“, придобил е статут на икона в света на дизайна.
Усетът на Бол за естетика е изключително изтънчен. Прочуто е изключителното му внимание към детайлите. Народните занаяти и традиционните десени, с които Индия е толкова богата, бележат по елегантен начин цялото му творчество. Преходността на урбанистичните пейзажи оживяват, представени чрез провокативни, изразни средства. Линията готово облекло на Рохит Бол, наречена „Balance“ („Равновесие“) има абсолютен успех и показва уменията му както във висшата мода, така и при готовото облекло.

Н. ПР. Раджеш Кумар Сачдева

Н. ПР. Раджеш Кумар Сачдева

Представял е дрехите си в големите модни столици, осъществявал е творчески партньорства със световноизвестния дизайнер на обувки Кристиян Лубутен, с веригата магазини Conran Store и с други лайфстайл магазини като Crate and Barrel, Anthropology.
Бол има награди за най-добър дизайнер на дамско и мъжко облекло, най-добро модно шоу, най-добър дизайнер на готово облекло – мъжко и дамско, най-добър дизайнер на висша мода за мъже и жени. Последните му награди са от сп. Hello за принос към модата; на месечното списание за мъжка мода и стил GQ – за най-добър дизайнер; за най-добър дизайнер на висша мода на списание ELLE т.н.

Христина Влахова Фондация "Намасте България"

Христина Влахова от Фондация „Намасте България“

Всички детайли се отличават със съвършена ръчна изработка. Големият творец има задълбочени познания за психологическите въздействия на модата и черпи вдъхновение не толкова от зримото, а от дълбоките корени на историята, фантазията и фолклора. Колекциите му са определяни като шедьоври – интелигентни, грижливо обмислени, отличаващи се с въображение и напълно иновативни, но винаги адекватни на времето и внушаващи благоговение.
Един от основните източници на влияние върху дизайна с неговия щемпел, винаги ще бъде Кашмир. Той открива, че пейзажът и природата дълбоко са формирали представите му и са същинското вдъхновение за колекциите, които са истински артефакти.

Husne Tairaat  2

Рохит казва: „Това, което кара един художник постоянно да създава, да унищожава, да живее, да консумира и да умре, е Изкуството. Огюст Роден го обяснява съвсем просто: „Най-важното е да разчувствуваш, да обичаш, да се надяваш, да трепериш, да живееш.“ Във всичко виждам Изкуство.
Изкуството и модата в света не са достатъчни. Трябва да има повече мода и по-малко свят, повече идеи и по-малко време. Моите колекции обединяват тези мисли и чувства. Те са израз на уважението ми към невероятните майстори и занаятчии от моята страна. Това е знак на почит към красотата на дивата природа, птиците и цветята, намерила израз в индийските приложни изкуства и белязала, надявам се и моите колекции. „

 

репортер: Александра Милтенова
оператор: Мартин Илков
снимки: Михаела Борисова
постпродукция:

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)