Владимир Путин в редиците на „Безсмъртният полк“ в Москва

10 май 2016

Вчера в Москва се проведе и традиционното шествие на „Безсмъртния полк”, в което се включиха над 500 хиляди души. Множеството почете паметта на загиналите във Втората световна война. Участниците в акцията носиха в ръцете си портрети на героите, дали живота си в борбата срещу нацистите. Да запазим спомена за нашите войници и да съхраним историята на нашия род, призоваха организаторите на парада.

putin333

По този начин, повече от 70 години след победата, милиони хора могат да видят лицата на смелите войници, да разберат кои са техните потомци и да научат интересни факти за тях, заявиха инициаторите. По думите им „Безсмъртният полк” се превръща в обединяващо събитие не само за Русия, но и за милиони хора по света.

В Москва шествието тръгна от Ленинградския проспект, премина през Червения площад и се раздели на две при Москва река.

Инициативата се подема през 2007 година в Тюмен под названието „Парад на победителите”. Името Безсмъртен полк е заявено за първи път през 2012 година в Томск. През 2013 година акцията обхвана 120 града, а година по-късно те станаха 500 в 7 страни. От 2015 година акцията обхвана цяла Русия.

„Безсмъртният полк“ вече шества по много страни в света. Тази година в акцията се включиха и 5 града в САЩ, сред които и Ню Йорк. Шествие имаше вчера и в София. В него участва и новият лидер на БСП Корнелия Нинова и президентът Георги Първанов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)