„Влюбените дракони“ във Варна попаднаха в световна класация на най-впечатляващите скулптури (част I)

19 май 2017

Българската скулптура „Влюбените дракони“ попадна в класацията на най-впечатляващите паметници в света. Това е статуя на двойка дракони, които си подават яйце, която е разположена в Морската градина във Варна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това всъщност е единствената по рода си скулптура. Монтирана е в морската столица в края на 2010 г. Тя е изработена от бронз от скулптора Дарин Лазаров. Драконите са дарение от голяма варненска фирма, която прави ремонта на плувен комплекс “Приморски”. И заради близостта на басейна Лазаров много иска да зарадва децата, които тренират в него, с приказни същества. Малко след поставянето на паметника обаче много хора започват да го критикуват, но и досега той си е атракция в морската ни столица.

Класацията е направена от американски сайт. “Градовете ни са пълни с внушителни монументи, зашеметяващи скулптури и артистични статуи. Такива има хиляди, но само малко са наистина изключителни и заслужават да бъдат снимани”, пишат там. И набират предложения кои паметници да бъдат включени в списъка им от потребителите от цял свят. След 160 получени снимки и хиляди гласове те стигат и до класацията, в която намират място и “Влюбените дракони” във Варна. Ето и някои от останалите избрани за най-впечатляващи.

“Поетът Михай Еминеску”, Румъния

Image_4768831_128

Портретът на големия румънски поет Михай Еминеску оглавява класацията на най-впечатляващите скулптури в света. Той се намира в източния град Онещ. Скулптурата е поставена така, че привечер е още по-красива, защото през нея може да се наблюдава залеза.

„Емигранти“, Ирландия

Image_4768829_128

Средата на ХIX в – от 1845 до 1848, е един от най-тежките периоди в историята на Ирландия. Тогава е големият глад, заради който измират почти три четвърти милиона от населението, а над един милион напуска страната и се изселва. За да не забравят никога това, в центъра на Дъблин е разположена скулптурата “Емигранти”. Тя е направена от Роуан Джилеспи през 1997 г.

„Превъзходство“, САЩ

Image_4768823_128

Огромна сьомга влиза от едната страна на сградата и излиза от другата. Такава гледка може да види всеки, посетил най-големия град в щата Орегон – Портланд. Скулптурата е дълга 3,3 метра и е направена от ръчно ковано желязо и бронз. Нейният създател Кийт Джелъм прави скулптури от метал, които се движат, огъват се при вятър и са добра реклама за всяко място. Между другото точно това е и “Превъзходство”.

„Келпис“, Шотландия

Image_4768826_128

Конструкцията на двете огромни конски глави отнема 7 години. Те са по идея на скулптора Анди Скот, високи са 30 метра и тежат по 300 тона. Името идва от митичните същества келпи: полухора – полуконе, които достигали 2 м височина и живеели в реките и езерата на Шотландия и Ирландия.

„Обувките на Дунава“, Унгария

Image_4768818_128

Направен е по идеята на филмовия режисьор Кан Тогай и скулптора Гюла Пойе на западния бряг на река Дунав в Будапеща. С този паметник се почита паметта на всички евреи, които са застреляни от фашистката Партия на кръстосаните стрели или на народната воля по време на Втората световна война. Паметникът символизира обувките, които са останали от убитите на брега.

„Експанзия“, САЩ

Image_4768815_128

“От момента, в който се родим, светът се опитва да ни сложи в контейнер, който вече е направил за нас: номер на социална осигуровка, пол, раса, професия или коефициент на интелигентност. Чудя се дали бихме се разпознали, ако излезем от телата си?”

Ето с тази идея скулпторът Пейдж Брадли прави “Експанзия” през 2004 г. в Бруклин, Ню Йорк. Сега паметникът е в частна колекция, но Брадли много иска той да се върне на първоначалното си място – до моста в Бруклин.

„Хората край реката“, Сингапур

Image_4768820_128

Чонг Фах Чонг прави много и различни скулптури на хора, които живеят и работят по поречието на река Сингапур. Тук идеята му е да напомни за ранните заселници, които се установяват точно там.

Image_4768816_128

“Анонимните пешеходци”, Полша

Монументът е разположен на едно от най-натоварените кръстовища в полския град Вроцлав. Той е открит в нощта на 12 срещу 13 декември 2006 г. 14-те бронзови статуи на пешеходци символизират последствията от военния закон, когато тайната полиция арестува хората по тъмно.

(очаквайте продължение)

източник и снимки: „24 часа“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)