смартфони

Внимавайте с мобилните приложения! Споделят личната ви информация

22 април 2019

Като добре информиран потребител вероятно сте наясно, че приложенията на вашия телефон много рядко ги е грижа за сигурността на данните ви. Всъщност по-голямата част от тях са съвсем съзнателно конфигурирани така, че по подразбиране да изпращат непрекъснато информация, било на създателите си, било на самите компании, произвели устройството, което използвате.

За щастие много често можете да ограничите подобни своеволия, но е важно, първо, да знаете как и, второ, винаги да имате едно наум, че без ваша намеса вероятно почти всяка инсталирана апликация непрекъснато разпраща данни от телефона ви до къде ли не. С това кратко ръководство се надяваме да ви помогнем да се погрижите вашите лични данни да си останат именно такива – лични, и да прекратите веднъж завинаги подобни нежелани „споделяния“ без ваше изрично съгласие.

Android приложения

Не е тайна, че апликациите, които работят под управлението на популярната Google операционна система на Google, непрекъснато събират информация за ежедневните ви активности – вашите търсения в уеб, какво пазарувате, четете, гледате и слушате. Разбира се, официалната причина е, че по този начин те могат да ви предложат т.нар. таргетирана реклама, която най-добре да пасва на вашите лични интереси и предпочитания.

Създадоха приложение за виртуален партньор

На теория това звучи добре, но на практика е нахална злоупотреба с неприкосновеността на личното ви пространство. Да не споменаваме, че тази постоянна комуникация във фонов режим хаби от скъпоценния заряд на батерията на телефона ви и ви точи ценни мегабайти от интернета.

Повечето модифицирани версии на Android – интерфейси като EMUI на Huawei например, разполагат с изключително детайлни вградени инструменти за ограничаване достъпа до интернет на всяка една инсталирана апликация. При стоковата версия на Android обаче аналогичните настройки са заровени малко по-надълбоко. За да достигнете до тях, отворете менюто Settings -> Network & Internet -> Data usage -> Mobile data usage.

След това изберете приложението, което искате да ограничите, и изберете Off за опцията Background data. Повторете същото и за менюто Wi-Fi.

Имайте предвид, че тази настройка ограничава достъпа на съответното приложение само когато то е заредено и работи във фонов режим. Ако искате тотално да отрежете достъпа му до интернет, ще трябва да използвате допълнителни инструменти като NetGuard например, уточняват от HiComm.

Facebook Messenger
Facebook Messenger

За разлика от WhatsApp и Viber, Messenger не шифрова по подразбиране съобщенията, които изпращате през платформата. Приложението всъщност поддържа такива функции, но за да ги използвате, трябва да ги активирате ръчно. За целта в листата си с контакти докоснете иконата на потребителя, с когото искате да общувате шифровано. След това докоснете удивителната горе вдясно и от менюто изберете Go to secret conversation. Ще се отвори нов прозорец за разговор със съответния потребител, в който вече съобщенията, които разменяте, ще са двустранно защитени с протокол за шифроване.

Facebook

Социалната мрежа сякаш непрекъснато търси нови и нови начини да щурмува и бездруго крехкото ни лично пространство. Една от последните новости на платформата е т.нар. алгоритъм за лицева идентификация, който вече е толкова съвършен, че разпознава лицето ви дори в снимки и видеа, в които не сте тагнати.

Тази функция, разбира се, е активна по подразбиране и ако не желаете подобни „екстри“, ще трябва да я изключите ръчно. За тази цел отворете менюто с настройки на мобилното приложение и намерете секцията Privacy shortcuts. Там от менюто Control face recognition изберете отговор No на въпроса Do you want Facebook to be able to recognize you in photos and videos? (

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)