facebook-logo

Вниманието в социалната мрежа действа като шоколад

01 юли 2016

Вниманието в социалната мрежа действа като шоколад.
В мозъка се активират едни и същи области в случаите, когато се наслаждаме на консумацията на шоколад, печелим пари, а също така и когато тийнейджърите видят голям брой харесвания на тяхна снимка, която са публикували в социалните мрежи. Това се установява от данните на ново проучване.

За неговите цели изследователите от Калифорнийския университет в САЩ наблюдават активацията в областите в мозъка, свързани с възнаграждението сред тийнейджъри, които виждат свои снимки, които имат голям брой харесвания.

Участие взимат 32 подрастващи, които са на възраст между 13 и 18 години. На тях им е казано, че взимат участие в малка социална мрежа, подобна на популярно приложение за споделяне на снимки. По време на експеримента изследователите показват 148 фотографии на компютърен екран в продължение на 12 минути, включително и 40 снимки, които всеки тийнейджър предоставя. Анализира и мозъчната им активност с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

Под всяка снимка също така участниците могат да видят и броя харесвания, които тя е събрала. На юношите е казано, че тези харесвания са на останалите участници. В действителност, броят им е определен от изследователите.

Водещият автор на проучването – Лорън Шърман, споделя, че когато участниците виждат своята снимка с голям брой харесвания, се отчита активност в широк спектър региони на мозъка.

Регионът, в който се наблюдава особена активност, е област от стриатума. Тя е част от системата за възнаграждение в мозъка. Смята се, че е особено активна в периода на юношеството.

Даните от настоящото проучване са поместени на страниците на сп. Psychological Science. /puls.bg

снимка: ibtimes.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)