water_texture2361

Водата! Днес е нейният ден!

22 март 2015

Водата е в основата на устойчивото развитие
Тази година отбелязването на Световния ден на водата се фокусира върху връзката между вода и енергия, която е от решаващо значение за изкореняване на бедността.
Тези две сили си взаимодействат по начини, които могат да помогнат – или препятстват – нашите усилия за изграждане на стабилни общества и достоен живот за всички.
Изменението на климата, в голяма степен, вследствие на неустойчивото потребление на енергия ще изостри недостига на вода в много региони. Усилията за осигуряване на универсален достъп до вода и енергия ще бъдат застрашени, ако тенденцията на затопляне на климата продължи.

water_texture2370
Изключително силната връзка между вода и енергия изисква последователни и интегрирани политики и иновативни стратегии. Водата винаги ще се използва и електроенергия, ще продължи да се генерира и разпространява, но това трябва да става справедливо и ефективно, така че всички потребители да получат своя равен дял.
Това са целите на текущата работа на ООН – вода и устойчива енергия. Именно това са въпросите, залегнали в програмата ни за развитие след 2015г.
На Световния ден на водата, нека се ангажираме да разработим политики, необходими за гарантирането на обезпечаване на вода и енергия за всички, а не само за шепа хора.

Изявление на Бан Ки-мун, Генерален секретар на ООН

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)