Военният музей в София – един от най-старите музеи в България

05 май 2017

Военния музей в София е един от най-старите в България. Той е научно изследователски и културно-просветен институт, административно подчинен на Министерство на отбраната.

TON_3426

На 6. 05.2016 година в него ще има ден на отворените врати, а поводът е празника на армията. Всички са добре дошли на тази знаменателна дата, ще има и специално организирана изложба, която ще представи историята на военните сили в България. От музея изразяват увереност, че това ще е поредното знаменателно събитие, което ще събере много хора – жители и гости на град София.

TON_3447

В музея се съхраняват военни знамена за вечни времена и много предмети, които бележат най-важните страници на нашата военна история. Първата експозиция на Главния военен музей е открита на 12.05.1937 г., в сграда дарена му от Софийското офицерско събрание. През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия.

TON_3465

През 1050 г. музеят е преместен на бул ,, Ген. Скобелев “ и има значително по-голяма площ. От април 2001 г. музеят се премества на ул ,, Черковна „92 и символично се завръща към началото си през 1916 г. , когато е бил разположен в няколко стаи на Военното училище.

TON_3478

Ако не сте намерили време  да посетите тази истинска съкровищница на традициите – сега е момента да го направите – в деня на отворените врати – 6. 05.2017 г. Отидете с вашето семейство или ваши близки, за да отдадете почит към историята и може би, за да научите нещо ново, което не знаете. Историята трябва да се знае и помни, за да имаме бъдеще като нация и народ.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постродукция: Симеон Симеонов

 

 

 

 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)