Военномедицинска академия на 125 години

02 декември 2016

Военномедицинска академия е наследник на Софийската обща гарнизонна болница, основана през 1891 г. За първи началник на новооткритата болница е назначен д-р Георги Золотович – виден общественик и активен участник в създалото се тогава здравно законодателство. Преминала през различни етапи в своето над едновековно развитие през 1960 г. болницата е преструктурирана във Висш Военномедицински институт, за да отговори на разрастващите се дейности на военно-медицинските кадри в областта на диагностично-лечебната, научна и учебна дейност.

TON_7066

Официалната церемония, свързани с честванията, свързани с отбелязването на 125 г. от основаването на болницата започна с изпълнения на представителния духов оркестър, продължи с откриване на нов скенер и завърши с тържество в представителната зала на ВМИ. Специални гости на събитието бяха – г-н Росен Плевнелиев – президент на Република България, министъра на отбраната г-н Николай Ненчев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, г-жа Мая Манолова – омбудсман на Република България и мн. др.

Росен Плевнелиев Военна болница - 125 години

„ВМА е майката, ние сме нейните деца и ще я носим достойно, докато Бог ни е отредил да извървим своя път, всеки на своето място“. Това заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров по време на тържествено честване по повод 125 години от създаването на лечебното заведение.

TON_7106

Проф. Петров бе категоричен, че никой няма съмнение, че Военномедицинска академия е най-предпочитаната болница в България и най-мощната здравна структура в България, покриваща териториално цялата страна, на която разчита националната сигурност и здравеопазването като цяло. „Тази мощна структура дължи своята сила на работещите във ВМА-вие сте силата, вие сте прогреса, вие сте бъдещето, което определя, че нашето движение може да бъде само едно – напред и нагоре“, обърна се проф. Николай Петров към колегите си.

Военна болница - 125 години

Тържественото честване на празника на Военномедицинска академия започна с полагане венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата. След това бе открита и най-новата придобивка за ВМА – компютърен томограф. За нея проф. Петров посочи, че е техника, която е изключително високотехнологична и, която ще допринесе още повече за повишаване на нивото и на без това високото качество на лечебната дейност във Военномедицинска академия.

Военна болница - 125 години

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)