Национално-историческият музей – съкровищницата на България

01 август 2016

Днес ще ви предложим разходка в една от съкровищниците на България, която съхранява 650 хиляди паметници на културата, деклариращи историята на днешните земи от преди цели 8000 години досега – Национално-историческият музей, най-големият музей в България.

IMG_5027

Сегашният му дом се намира в Държавната резиденция Бояна, знакова сграда от социалистическото минало на България, разположена в рамките на Правителствената резиденция Бояна. От години директор на музея е професор Божидар Димитров, име доказало се като един от най-големите историци на страната ни. Колекцията включва богат арсенал от белези и останки, запечатили паметта, културата и разцвета от палеолита, неолита бронзовата епоха, римска и късноантичната епоха.

Носи духа на Средновековието, но също така показва историите и утвърждаването на българската държава и след Освобождението, чак до днес.

IMG_5031

Истината е, че изключително трудно, дори непосилно да се обхване по площ всичкото онова богатство, което грижливо и скътано се пази. От всички експонати се излагат само 6 хиляди или 1 % от цялото притежание поради липсата на пространство.

В зала 5 на българската съкровищница е позиционирана една постоянна експозиция от 800 експонати, сред които гербовете на Княжество и царство България, Търновската конституция и много др. Кои точно са те обаче, разберете сами.

IMG_5120

Оператор: Мартин Илков
Фотограф: Михаела Борисова
Текст: Петя Антова
Постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)